Logo Realitatea.md

Lobbyista unor partide din Republica Moldova, expulzată din Uniunea Europeană, fiind bănuită de legături cu servicii secrete rusești (FOTO)

15 August 2018, 15:14 // Politica

Președintele Fundației Open Dialog și lobbyista partidelor de opoziție din Republica Moldova, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată din Uniunea Europeană, în baza unei alerte a Ministerului de Interne de la Varșovia. Aceasta este bănuită de relații cu serviciile secrete rusești.

Foto: YouTube

Activista a fost preluată de polițiștii polonezi, imediat după ce a venit cu avionul din Bruxelles. Aceasta a petrecut noaptea în aeroport, iar spre dimineață a fost deportată în Ucraina, stat a cărei cetățean este ea.

Potrivit autorităților, decizia este una de interes național. Aceștia susțin că Kozlowska ar putea afecta imaginea statului polonez în lume. 

Experții susțin că fundația activistei doar pare a fi unul pro-ucrainean, însă, de fapt, promovează în secret o politică pro-rusă, în interesul Kremlinului, menționează wiadomosci.onet.pl. „Open Dialog” este într-o opoziție cu guvernul polonez. Un control cuprinzător vamal și fiscal a fost efectuat în cadrul fundației timp de un an. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a luat măsuri pentru suspendarea consiliului de administrație al fundației, însă instanța a respins cererea.

„Am fost unul dintre primii oameni care au ieșit din avion. Am dat pașaportul unui polițist, iar când la verificat în sistem, a întrebat ce crimă am comis. Am spus că nu știu și el: "De ce te caută Polonia?". Știam deja ce se întâmplă. Am spus că eu sunt soția unui activist civic și mă așteptam să mă deporteze în cele din urmă pentru activitățile sale”, a mărturisit Ludmila Kozlovska. 

Aceasta subliniază că confirmarea din Belgia solicitată de Ministerul Polonez de Externe a venit foarte rapid, în câteva ore, iar cauza expulzării și explicațiile nu i-au fost oferite: „Probabil cineva a vrut cu adevărat să mă arunce din UE”. 

De menționat că Fundația Open Dialog a devenit cunoscută în Republica Moldova după legătura apropiată cu partidele de opoziție PAS și PPDA. 

În mai multe fotografii oficiale, activista Ludmila Kozlovska apare alături de liderii partidelor de opoziție la întâlnirile în UE sau alături de avocata Ana Ursachi. 

Potrivit unui raport prezentat de Parlamentul European, Fundația Open Dialog, este acuzată de înrolare de partea serviciilor secrete rusești în războiul hibrid dus de Rusia împotriva Occidentului.

În document se arată că fratele Ludmilei Kozlovska, Piotr Kozlovsky, care figurează în calitate de finanțator al ONG-ului, este proprietarul întreprinderii „ZSS Mayak” în Crimeea, orașul Sevastopol, ce este specializată în furnizarea utilajelor speciale flotei militare ruse. În raport este menționat că „ZSS Mayak” se află sub controlul FSB, fiind furnizor de utilaje speciale pentru submarinele militare nucleare rusești. Ludmila Kozlovska neagă orice acuzații. 

De menționat că Fundația a primit sume considerabile din partea oligarhului kazah Mukhtar Ablyazov, condamnat mai târziu de justiția din Marea Britanie pentru spălare de bani și devalizarea BTA Bank din Kazahstan.

Realitatea.md amintește că liderii partidelor de opoziție din Republica Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, au participat în 2017 la conferința Fundației Open Dialog, unde au vorbit despre „șansele partidelor proeuropene”, sistemul electoral” și au cerut susținerea Fundației. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3893 -0.9041%
USD USD 17.6107 -0.6746%
RUB RUB 0.2804 -2.2997%
RON RON 4.0581 -0.8696%
UAH UAH 0.7152 -1.4876%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile