Logo Realitatea.md

Localitățile din Republica Moldova unde se respiră cel mai poluat aer. Vezi clasamentul lunii ianuarie şi pe ce loc se află capitala (FOTO)

14 Februarie 2017, 15:32 // Societate

În luna ianuarie, curent, nivelul de poluare a aerului a fost destul de mare în oraşele Chişinău, Bălţi şi satul Mateuţi, din raionul Rezina. În stânga Nistrului, cele mai poluate localităţi au fost Tiraspol, Bender şi Râbniţa, conform datelor oferite de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat.


Oraşul Chişinău se află în fruntea clasamentului în legătură cu nivelul de poluare a aerului. Luna trecută, printre cele mai periculoase emanații s-au dovedit a fi cele de monoxid și dioxid de azot, fenol și aldehidă formică. Nivelul poluării aerului în capitală a avut indicele standard 2 și a reprezentat o frecvență a depășirii CMA de 24%. Informațiile au fost oferite de la cele șase posturi de observații din capitală, din străzile: Calea Ieșilor 21, Tudor Vladimirescu 1, Fântânilor, Grenoble 134, bd. Moscovei 21 și Uzinelor 171. 

Pe locul doi în clasament se află orașul Bălți. În această localitate nivelul poluării aerului a fost înalt, a avut indicele standard 2 și a reprezintat o frecvență a depășirii CMA de 16%. Observațiile au fost făcute de la posturile străzilor Ștefan cel Mare 140 și Cicicalo 8. 

Al treilea în clasamentul nivelului poluării aerului, din partea dreaptă a Nistrului, este satul Mateuți, din raionul Rezina. Luna trecută, la acest post nivelul poluării aerului a fost redus. Indicele standard a fost 0, iar frecvența depășirii CMA a fost de 0%. Cu toate acestea, în alte luni ale anului, nivelul de poluare a aerului a fost destul de mare în localitatea Mateuţi. 

 În regiunea Transnistreană, cel mai poluat aer este în orașul Tiraspol, urmat de Bender și Râbnița. Pe pagina oficială a serviciului Hidrometeorologic de Stat este stipulat faptul că de la 17 iunie 2016, staţiile din partea stângă a Nistrului au suspendat transmiterea datelor zilnice despre nivelul de poluare a aerului atmosferic şi debitului dozei ambientale a radiaţiei gama.

Potrivit medicilor, poluarea aerului afectează în primul rând sistemul respirator, care conduce la reacții acute și bronșite cronice. O altă influență negativă a poluării afectează sistemul cardiovascular, în special în privința îngreunării absorbției sângelui. Pe termen lung, poluanții pot provoca cancer.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile