Logo Realitatea.md

Loturi de telefoane mobile, haine, produse cosmetice..., aduse ilicit în Moldova cu două trenuri Moscova-Chișinău. Reacția CFM

07 Noiembrie 2019, 16:21 // Societate

Echipele mobile ale Serviciului Vamal au depistat în două trenuri de pe ruta Moscova-Chișinău mărfuri de larg consum, estimate la peste 150.000 de lei. Documentați pe aceste cazuri sunt cinci însoțitori de vagon, care nu au declarat bunurile și nu au putut prezenta niciun act de proveniență a acestora. De altă parte, CFM susține că mereu a încurajat contracarearea unor asemenea cazuri, însă expunerea acestuia ar putea atinge imaginea instituției.

foto: customs.gov.md

Potrivit Serviciului Vamal, cele cinci loturi de mărfuri au fost depistate la Vălcineț, în urma controalelor efectuate asupra a două garnituri de tren care veneau din Moscova. Astfel, acționând în baza analizei de risc, vameșii au ridicat telefoane mobile și accesorii, articole vestimentare, produse cosmetice, produse alimentare, piese auto, nedeclarate în vederea eschivării de la achitarea plăților vamale.

Potrivit informațiilor preliminare, bunurile erau procurate din Federația Rusă și urmau să ajungă la beneficiarii finali, în scopul comercializării neautorizate pe piețele din Republica Moldova. Însoțitorii de vagon aveau rolul de intermediari, care asigurau transportarea ilegală a mărfurilor peste frontiera vamală.

În context, loturile au fost ridicate și transmise subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal în vederea continuării cercetărilor și stabilirii tuturor circumstanțelor, iar persoanele implicate riscă o amendă de până la 4.500 de lei.

De altă parte, administraţia Î.S. „Calea Ferată din Moldova” informează că „toate operaţiunile de verificare a garniturilor de tren fac parte dintr-un proces activ de identificare şi prevenire a tentativelor de introducere pe teritoriul ţării a mărfurilor fără ca acestea să fie supuse procedurilor legale”, iar drept dovadă serveşte demersul CFM adresat tuturor vămilor cu care are relaţii de colaborare, ca acestea „să intensifice acţiunile de control”.

„Toate abaterile depistate în ultima jumătate de an, printre care şi introducerea unor loturi de mărfuri cu posibila implicare a angajaţilor întreprinderii fac obiectul autosesizării Serviciului Securitate Internă al CFM, autosesizare din care decurg acţiuni de elucidare a tuturor circumstanţelor şi de identificare a persoanelor bănuite”, se arată într-un comunicat al CFM.

Cu referire la ultimul caz însă, potrivit CFM, expunerea grăbită a unor „informaţii neînțelese până la capăt”, „poate aduce atingere imaginii instituţiei”.

Foto: customs.gov.md

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile