Logo Realitatea.md

Luigi Savoia, italianul care, după 9 ani petrecuți în Moldova, a obținut cetățenia moldovenească: „Într-un sens, m-am născut a doua oară”

30 Octombrie 2020, 11:56 // Societate

În jur de 30 de persoane originare din Federaţia Rusă, Ucraina, România, Italia, Azerbaidjan, Turcia, Siria, Libia, Bangladesh, Yemen și Sierra Leone au depus la începutul acestei săptămâni jurământul pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei Republicii Moldova. Ceremonia oficială, organizată la Primăria municipiului Chișinău, a fost condusă de viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici, iar printre cei care au devenit cetățeni moldoveni a fost și italianul Luigi Savoia, stabilit de peste 9 ani în țara noastră și care este cunoscut în spațiul public grație activității sale prodigioase.

foto: realitatea.md

„Sunt sigură că acest eveniment o să vă marcheze mult viața Dvs. Sunt sigură că pasul pe care l-ați făcut astăzi vine din suflet, din atitudine, din dragoste, din devotamentul pe care-l nutriți pentru Republica Moldova. Vrem să fiți mândri pentru faptul că purtați numele de cetățean al Republicii Moldova”, a menționat Angela Cutasevici în fața noilor cetățeni moldoveni.

Întrebată despre importanța evenimentului atât pentru cei care au devenit cetățeni cu acte în regulă, cât și pentru municipalitate și țară, la modul general, viceprimarul Capitalei a menționat că „drumul pentru a dobândi sau a obține cetățenia Republicii Moldova, la fel ca și în multe alte țări, este destul de anevoios”. „Astăzi în principiu a fost etapa de recunoaștere, de oferire a cetățeniei Republicii Moldova celor care au parcurs și au întrunit toate rigorile, toate condițiile pentru obținerea acesteia. Avem o mare speranță că toți cei care au depus jurământul astăzi, vor fi cetățeni adevărați, destoinici, cu multă dragoste și dedicație Republicii Moldova”, a mai spus viceprimarul Angela Cutasevici.

Unul dintre cei care a parcurs acest drum este Luigi Savoia, un italian care a ajuns pentru prima dată în țara noastră în 2011. Atunci a lăsat jobul destul de prestigios ocupat în Crotone, localitatea de baștină din sudul Italiei și a venit în Moldova pentru a se întâlni cu Tatiana, cea care ulterior i-a devenit soție.

A refuzat însă să solicite cetățenia prin recunoaștere, preferând să treacă toată procedura de la bun început, susținând atât examenul de cunoaștere a limbii, cât și a istoriei statului, precum și a legislației naționale. Iar dacă primele două nu au fost o problemă pentru el, Constituția Republicii Moldova a fost cea care i-a dat mari bătăi de cap. „Fiind chimist de profesie, mi-a fost foarte greu să memorizez Constituția. Am fost la examen de cinci ori și abia ultima dată l-am susținut, dar și aceea la limită”, a recunoscut Luigi.

Potrivit lui, cetățenia Republicii Moldova reprezintă „o integrare” care îi aduce „mai multă liniște” și îi deschide „mai multe posibilități”. „Am avut și am încă emoții, fiindcă pentru mine este o zi importantă, dar este o zi în care, într-un sens, m-am născut a doua oară. De acum încolo, vreau să mă afirm pe plan social și pe plan personal în Republica Moldova. Doresc să-mi las toate ușile deschise ca să prind toate momentele bune pe care Republica Moldova o să mi le ofere pe parcursul anilor”, a precizat Luigi Savoia.

Dintr-o notă informativă a municipalității, din anul 2003 şi până în prezent, 704 persoane care locuiesc în municipiul Chişinău au obţinut cetăţenia Republicii Moldova, inclusiv 64 în anul curent.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2242 0.1515%
USD USD 17.4569 0.0275%
RUB RUB 0.2319 -1.9036%
RON RON 4.3540 0.1472%
UAH UAH 0.6202 0.5675%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile