Logo Realitatea.md

Lukașenko, cu referire la Putin: Nu mai sunt "ultimul dictator din Europa". Sunt deja răul cel mai mic

28 Iulie 2015, 13:32 // În lume

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, care conduce unul dintre cele mai închise regimuri din Europa, a profitat de ocazia unui interviu pe care l-a acordat celor de la Bloomberg pentru a întoarce, ironic, eticheta ce i-a fost pusă de fostul Secretar de Stat american, Condoleeza Rice, spunând că nu mai este „ultimul dictator din Europa”, o trimitere la Vladimir Putin.

După cum îi este obiceiul, mai ales în an electoral, preşedintele Belarusul, Alexandr Lukaşenko, pendulează, în funcţie de nevoile sale politice, în relaţia sa cu Vladimir Putin, despre care a glumit, nu o dată, că i-a luat titulatura de „ultimul dictator din Europa”.

În cadrul unui interviu pentru Bloomberg, Lukaşenko, care conduce Belarusul de mai bine de 20 de ani şi este cel mai longeviv şef de stat de pe continent, şi-a repetat gluma favorită şi a spus, cu referire la Rusia, că „nu mai este ultimul dictator din Europa”.

„Există dictatori puţin mai răi decât mine, nu? Sunt deja răul cel mai mic”, a comentat, zâmbind, Lukaşenko, intervievat timp de două ore în noul său palat prezidenţial.

Liderul de la Minsk, care a jucat rolul gazdei în negocierile pentru încheierea războiului din Donbas, s-a arătat profund tulburat de acţiunile Rusiei în Ucraina şi a avertizat că Belarus nu va deveni o „provincie din nord-vestul” Rusiei.

Totuşi, a spus el, SUA şi aliaţii s-au înşelat crezând că Vladimir Putin vrea să recreeze un imperiu cu intervenţia sa în Ucraina, dar, a nuanţat, este adevărat şi că Putin reacţionează emoţional când este provocat, motiv pentru care restul lumii trebuie să se comporte cu foarte mare atenţie în relaţia cu Rusia.

Cu toate că Lukaşenko este cel mai apropiat aliat al lui Putin şi viceversa, asemenea ieşiri critice la adresa liderului de la Kremlin şi a Rusiei în general nu sunt deloc neobişnuite. Ele au rolul de a le arăta oamenilor din Belarus că nu au un preşedinte marionetă, iar Putin a avut mereu grijă să îi lase lui Lukaşenko suficient spaţiu de manevră pentru a continua această alianţă.

La sfârşitul acestui an, Alexandr Lukaşenko va candida din nou la preşedinţie - a cincea oară -, iar rezultatul nu este greu de prognozat: va câştiga, la fel cum a câştigat, cu procente complet nerealiste, şi dăţile trecute. Va câştiga şi pentru că s-a asigurat că nu va avea o opoziţie reală, scrie gândul.info, citând Bloomberg.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile