Logo Realitatea.md

Lukașenko, după reținerea celor 33 mercenari ruși la Minsk: Văd că au tăcut și frații noștri mai mari. Nu mai strigă că i-au trimis la Istanbul

02 August 2020, 10:40 // În lume

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a audiat ieri, 1 august, raportul privind situația militarilor ruși, mercenari ai grupului militar privat Wagner, reținuți anterior în apropiere de Minsk. Cei 33 de mercenari sunt bănuiți că ar fi venit în Belarus pentru a organiza „revolte în masă” în ajunul alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc pe 9 august.

„Multe din faptele (pe care mi le-ați raportat în scris) sunt interesante. Văd că au tăcut și frații noștri mai mari. Deja nu mai strigă că ei au trimis acești băieți în Istanbul. Niciun fel de Istanbul nu a fost și nici nu putea fi, cum s-a dovedit a fi. Este evident că acest grup avea cu totul alte scopuri. Sarcina urmăririi penale este să identifice aceste scopuri”, a declarat președintele Lukașenko.

Acesta a solicitat ca militarii să fie tratați cu acuratețe. „Ei, desigur, își au vina, dar nu într-atât încât să fie întreprinse unele măsuri dure în privința lor. Ei sunt soldați, li s-a ordonat - au mers. Trebuie să ne lămurim cu cei care au dat comanda, cei care i-au trimis aici”, a menționat Alexandr Lukașenko.

„Bine că ați identificat că acesta este primul grup. Din câte înțeleg, acesta este primul grup din 180 sau 200 persoane care, se planifica a fi trimiste în Belarus. Atunci când zic asta (am citit raportul), acestea sunt datele concrete la ziua de azi. Iar încercarea de a ascunde „coada” în Rusia și a spune că, mai că nu noi le-am dat acordul să vină, este o prostie totală”, a subliniat președintele belarus.

Amintim că, pe 29 iulie, agenţia de presă BELTA a raportat că 33 de cetăţeni ruşi au fost reţinuţi pe teritoriul Belarusului, dintre care unul capturat în sudul ţării. Pe acest fapt, preşedintele Alexandr Lukaşenko a convocat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate a ţării.

Vedeți și: Un grup de mercenari ruși, combatanți sub acoperire, cu misiuni de destabilizare a fost reținut în Belarus

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.4579%
USD USD 17.4521 0.2130%
RUB RUB 0.2364 -0.1267%
RON RON 4.3476 0.4482%
UAH UAH 0.6167 0.0324%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile