Logo Realitatea.md

Luna mai a fost una „de foc”: Circa 800 de dezamorsări. Recomandările geniștilor atunci când găsim obiecte explozive

03 Iunie 2020, 08:29 // Societate

Echipele de geniști ale Armatei Naţionale au lichidat pe parcursul lunii mai circa 800 de obiecte explozive de diferit calibru pe întreg teritoriul țării.

Foto: Armata Națională

Potrivit şefului Serviciului geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, cea mai amplă misiune de deminare desfășurată în perioada respectivă, condusă de locotenent-colonelul Gheorghe Banu, a fost cea din pădurea de lângă satul Bălțați, raionul Ialoveni, unde geniștii Batalionului „Codru” au descoperit până în prezent 770 de obiecte explozive de diferite tipuri.

Misiunea de geniu, care a demarat la 22 aprilie curent, continuă până militarii vor finaliza să cerceteze întreaga suprafață de pădure.

Alte obiecte explozive au fost identificate și neutralizate în localitățile din raioanele Căuşeni, Ungheni şi Anenii Noi.

Muniţiile din perioada celui de-al Doilea Război Mondial au fost transportate la centrele de instruire din apropiere şi distruse în condiţii de maximă siguranţă.

De la începutul anului curent, geniștii Armatei Naționale au lichidat 1110 obiecte explozive în cadrul a 108 misiuni de deminare desfășurate în toate regiunile țării.

Astfel, Ministerul Apărării vine cu un set de recomandări pentru cetățeni atunci când depistează obiecte explozive necunoscute:

  • Nu atingem muniţiile cu mâna sau cu alte obiecte;
  • Nu lovim sau mişcăm muniţiile găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • Nu încercăm să demontăm de la muniţii focoasele sau alte elemente componente;
  • Supraveghem copiii, nu permitem joaca acestora cu diferite elemente de muniţie;
  • Nu ridicăm, transportăm sau introducem muniţiile în diferite încăperi sau locuinţe.

În cazul descoperirii unor obiecte explozive necunoscute, anunţați imediat autorităţile locale (Primăria, Pretura, etc) sau sunați la Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă 112, care, la rândul lor, vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile