Logo Realitatea.md

Luna plină și lucrurile ciudate. Principalele teorii din toate timpurile

21 Februarie 2021, 13:57 // Life

În timpurile moderne, mulți oameni de știință au fost atrași să cerceteze efectele lunii pline. Și ori de câte ori se găsește un efect, auzim despre el. BBC a decis să adune toate dovezile și infirmările cu privire la acest subiect într-ul filmuleț în care Claudia Hammond examinează dacă știința poate arunca vreo lumină asupra unui mit antic.

captare video

Un studiu efectuat în Elveția a constatat că persoanelor care au petrecut o noapte într-un laborator când luna era plină, le-a luat aproximativ cinci minute mai mult pentru a adormi, iar calitatea somnului a fost evaluată cu 15% mai mică decât în alte momente ale lunii. Participanții se aflau într-o cameră închisă unde nici măcar nu puteau vedea luna sau orice lumină externă. Ceva ciudat părea să se întâmple. Însă doar 33 de persoane au luat parte la acest studiu, chiar și autorii raportului au fost precauți cu privire la constatările lor.

Cu toate acestea, unii polițiști și personalul spitalului insistă că există mai multe accidente, incidente violente și internări psihiatrice în timpul lunii pline.

În 2007, forțele de poliție din stațiunea litorală britanică Brighton au mers până la angajarea unor ofițeri suplimentari în anumite perioade ale lunii.

Sigur oamenii sensibili precum ofițerii de poliție și medicii nu ar acționa fără dovezi?

În 1985, într-o meta-analiză majoră a rezultatelor a 37 de studii, doi psihologi americani de vârf au concluzionat că ciclul lunar nu a avut aproape niciun efect.

Pentru fiecare studiu care a arătat că au existat mai multe probleme sociale și medicale când luna era plină, altul a arătat că există mai puține. Internările în spitale sau ratele de crimă puteau fi explicate prin luna plină, care coincide cu sărbătorile sau weekendurile, când astfel de cazuri se produceau în mod regulat oricum.

Revizuirea a 20 de studii nu oferă dovezi clare pentru o legătură între luna plină și creșterea numărului de persoane care se gândesc la sinucidere. Dar, atâta timp cât luna plină se reține în imaginația noastră, studiile continuă să vină.

Unii au speculat că o lună plină ar putea exercita o atracție gravitațională asupra apei din corpurile noastre în același mod în care afectează mareele. Alții au teoretizat că lumina lunii este cea care ne influențează comportamentul. Dar o singură lumânare degajă de patru ori mai multă lumină decât o lună plină și nimeni nu sugerează că lumina lumânării ne face să ne înnebunim.

Există însă câteva cazuri ciudate; la Infirmeria Regală Bradford din nordul Angliei, medicii au îngrijit de două ori mai mulți pacienți care au fost internați cu mușcături de la câini, șobolani, pisici și cai atunci când era o lună plină decât atunci când luna era nouă. Cum se face? A influențat lumina lunii comportamentul acarienilor asupra animalelor, provocând mai multă iritare pisicilor și câinilor și determinându-i să muște oamenii în furia lor?

Însă, cercetările din Australia au concluzionat că atunci când au fost luați în considerare factori precum weekend-urile, nu a existat nicio corelație între faza lunii și numărul leziunilor mușcăturilor de câine.

Așadar, din nou, dovezile faptului că luna, care ne face pe noi sau animalele să ne comportăm ciudat, sunt slabe. Și apoi a venit un studiu din Finlanda în 2019, care a pus totul cap la cap.

Privind înapoi la mai mult de jumătate de secol de cazuri de crimă și omor, a fost descoperit ceva surprinzător. Nu numai că nu a existat o creștere a numărului de crime în timpul lunii pline, dar în această perioadă a lunii a fost, de fapt, cel mai puțin probabil să apară.

De ce atunci fascinația continuă? Poate că este așa-numitul bias de confirmare, unde facem conexiuni pe baza credințelor noastre anterioare? Deci, în noaptea lunii pline, un ofițer de poliție din Brighton leagă ceea ce pare a fi o noapte încărcată de incidente - cu luna care strălucește sus pe cerul nopții. Dar, într-o seară la fel de încărcată, când luna este doar o bucată, ofițerul de poliție nu face aceeași legătură.

Întregul exercițiu a oferit câteva lecții utile științei. Este un exemplu strălucit al dificultăților de a distinge între corelație și cauzalitate și cât de greu poate fi să demonstrezi definitiv o legătură între acești factori.

Unii oameni susțin că luna plină are doar un impact negativ asupra unora, dar nu și asupra altora. Deci, un studiu al populației generale nu va reuși niciodată să găsească o legătură, dar legătura ar putea fi încă acolo. Calea de urmat, spun ei, este studierea numai a celor care pretind că sunt afectați. Cine știe? Ar trebui să avem întotdeauna o minte deschisă și să salutăm studiile ulterioare. Dar, pentru moment, dovezile par clare. Este sigur să lăsați usturioul și crucifixele argint acasă data viitoare când vă aventurați în lună plină, iar urletul este doar al unui câine sau al unei vulpi.

ȘTIRI, VIDEO, NO COMMENT pe Telegram Realitatea/RLIVE TV.

Citeste tot despre: efectele lunii pline, Luna Plină, teorii
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile