Logo Realitatea.md

Lupu s-a simțit incomodat, dar i-a dat lecții lui Armașu cum să lichideze „problemuțele” din BNM

08 Noiembrie 2019, 10:16 // Economie

Curtea de Conturi a examinat, în cadrul ședinței din 5 noiembrie, Raportul auditului privind conformitatea devizelor de cheltuieli și alocațiilor pentru investiții ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pe anii 2015-2018. Marian Lupu, președintele Curții, a constatat că un șir de abateri mărunte care nu schimbă fundamental situația Republicii Moldova. Simțindu-se incomodat, acesta totuși i-a dat niște sfaturi guvernatorului BNM, Octavian Armașu, cum să lichideze „problemuțele” din interiorul instituției.

Curtea de Conturi este în drept să realizeze doar un audit de conformitate în cadrul Băncii Naționale.

Anual, BNM elaborează devizul de cheltuieli, care reprezintă totalitatea cheltuielilor ce țin de activitatea operațională și de întreținere a instituției, precum și alocațiile pentru investiții, care înglobează mijloacele financiare utilizate în scopul achiziționării și modernizării imobilizărilor corporale și necorporale ale entității, al căror termen de utilizare și prestare este anul gestionar și perioadele ulterioare.

Cheltuielile executate conform devizului de cheltuieli pentru anul 2018 au însumat circa 190,0 mil. lei, nivelul de creștere a lor în raport cu anul 2015 constituind 39%, sau circa 53,0 mil. lei. Tendința ascendentă s-a înregistrat la majoritatea articolelor de cheltuieli. Totodată, evoluția cheltuielilor a fost neuniformă, creșterea cea mai semnificativă înregistrându-se la cheltuielile cu personalul (circa 38,0 mil. lei) și la cheltuielile privind amortizarea (circa 17,0 mil. lei).

Alocațiile pentru investiții sunt divizate în 6 compartimente diferite (tehnica de calcul; produse programate; utilaj și echipament; mijloace fixe de gospodărie; lucrări de reconstrucție, construcție; alte bunuri, servicii și lucrări), în funcție de natura bunurilor, serviciilor sau lucrărilor, ale căror achiziții se programează în anul de referință, precum și pe termen mediu și lung. Dinamica investițiilor executate denotă un trend variabil atât prin valoare, cât și în aspectul tipului de bunuri și servicii. Totodată, per ansamblu, se atestă sporirea alocațiilor pentru investiții în perioada auditată de la 44,5 mil. lei până la 55,0 mil. lei, sau cu 23,6%.

În urma testărilor efectuate, auditul a concluzionat că devizele de cheltuieli și alocațiile pentru investiții au fost executate în conformitate cu cadrul de reglementare sub toate aspectele semnificative cuprinse în aria de audit.

În același timp, fără a influența concluzia generală, auditul a evidențiat unele deficiențe și situații incerte, generate atât de imperfecțiunea cadrului de reglementare, cât și de neconformarea responsabililor la unele prevederi.

Astfel, unele incertitudini au fost identificate la:

  • atribuirea unor bunuri la categorii de amortizare necorespunzătoare,
  • executarea cheltuielilor de reprezentanță,
  • procurarea biletelor avia în direcțiile cu escală,
  • stabilirea cuantumului primelor de performanță și acordarea primelor unei categorii de personal.

La fel, neîntocmirea rapoartelor de deplasare nu a asigurat pe deplin menținerea memoriei instituționale în cazul deplasărilor de serviciu.

„Îmi este chiar incomod să vă zic că noi constatăm un șir de abateri mai mărunte, mai tehnice. Dar așa o instituție solidă ca BNM… Haideți să vă zic. Rapoartele de deplasare. Eu înțeleg foarte bine că asta nu schimbă fundamental situația din RM. Să existe niște norme logice. În cazul dat nimeni nu vă impune să vă ghidați de hotărârea Guvernului. Voi puteți să faceți abstracție de acest lucru. Dar dacă e așa, faceți propriul vostru sistem. Fiindcă rapoartele de deplasare, să știți că nu este doar o chestie birocratică. Cei care merg și fac studii fac rapoarte. Foarte bine. S-au dus în deplasare de lucru conducerea, guvernatorul, departamente. Eu i-au din experiența mea. E o autoorganizare și disciplină, la nivel tehnic. Chiar și aici la Curte, au plecat în deplasare, mi-au scris raport. Deseori aceste rapoarte nu vin doar cu o încărcătură informațională, ele vin și cu propuneri, cu lucruri care trebuie să fie luate la control. Și atunci e una când șeful de direcție vine și face o ședință cu ai săi și totul rămâne la nivel verbal și altceva dacă în sistemul intern intră acest raport cu rezoluția (voi decideți a cui), este luat la control și asta asigură finalitatea”, i-a spus Lupu lui Armașu.

În final, Marian Lupu a felicitat Banca Națională pentru că misiunea de audit nu a găsit probleme substanțiale, dar l-a atenționat pe Octavian Armașu să ia în calcul chestiile mărunte.

„Chestiile mărunte care contează oricum pentru organizare internă, ați menționat că le veți luați în calcul, astfel încât toate aceste problemuțe să fie lichidate rapid. Dacă doriți adresați-vă la Curte, noi avem aceste sisteme puse destul de bine”, i-a spus Lupu.

Citeste tot despre: audit bnm, Curtea de Conturi, Marian Lupu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile