Logo Realitatea.md

MAEIE: Rugăm misiunile diplomatice acreditate în Moldova să manifeste respect față de legile și instituțiile statului

22 Ianuarie 2021, 18:06 // Actualitate

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și membrilor personalului diplomatic al acestora, în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961), să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”.

Declarația ministerului de resort vine în după ce mai multe misiuni dipomatice s-au expus public pe marginea Hotărârii nr. 4 a Curții Constituționale pentru controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. 

Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova se arată îngrijorată de ultima decizie a CCM în care legea care prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului” a fost declarată neconstituțională.

De asemenea, Daniel Ioniță, Ambasador al României în Republica Moldova susține că cunoașterea limbii statului în care locuiește o persoană, este o formă de respect față de statul respectiv. 

Vezi și:

Blasfemie! Ambasada Rusiei în Moldova, despre Hotărârea CCM cu privire la statutul limbii ruse

Ambasadorul Daniel Ioniță, despre ultima decizie a CC: Să cunoști limba țării în care trăiești este o formă de respect

 

Citeste tot despre: MAEIE
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile