Logo Realitatea.md

MAEIE i-a cerut Ambasadorului Rusiei să nu participe la evenimentele organizate de transnistreni, însă spune că pledează acordarea unui statut special regiunii

14 Februarie 2020, 10:41 // Politica

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) i-a cerut Ambasadorului Federației Ruse, Oleg Vasnițov, să nu mai participe la evenimentele și activitățile organizate de către așa numitele autorități transnistrene, care servesc drept motiv pentru diferite speculaţii politice.

MAEIE a făcut trimitere și la alți diplomați ruși acreditați la Chișinău să se abțină de la astfel de activități și invitații venite de peste Nistru. Solicitările autorităților de la Chișinău au fost transmise de către Secretarul de Stat al MAEIE, Dumitru Socolan, în cadrul întrevederii recente avută cu Ambasadorul Rusiei în țara noastră.

De asemenea cei doi interlocutori au pledat  și pentru continuarea eforturilor în vederea atingerii unei soluţii politice cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană în baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a frontierelor Republicii Moldova recunoscute pe plan internaţional, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene.

Cei doi oficiali au făcut un schimb larg de opinii și pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda raporturilor dintre cele două ţari, o atenţie aparte fiind acordată unor aspecte legate de procesul de reglementare transnistreană. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc pentru menţinerea dinamicii pozitive în promovarea dialogului politic la toate nivelurile care s-a conturat în ultimul timp, inclusiv prin realizarea vizitelor şi întâlnirilor preconizate să se desfăşoare în perspectiva apropiată.

Amintim că, cea mai recentă participare a Ambasadorului Federației Ruse de la Chișinău a fost la un eveniment la care a participat și liderul de la Tiraspolul unde l-a criticat dur pe Igor Dodon, pentru că nu se ține de promisiunile făcute Rusiei, odată ce PSRM a ajuns la putere. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile