Logo Realitatea.md

Magie printre stânci! Peste 200 de artiști au participat la Festivalul de muzică clasică în aer liber „DescOPERĂ” (Reportaj VIDEO)

12 Iunie 2017, 11:42 // Societate

Printre stâncile de la Butuceni a răsunat din nou muzică clasică, o adevărată magie pe notele francezului George Bizet. În cea de-a doua zi a Festivalului „DescOPERĂ” a fost celebra ”Carmen”, interpretată de soliştii şi orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu". Spectacolul a fost dirijat de maestrul Frierich Pfeiffer din Austria. 

Embed:

În scenă au ieșit peste 200 de artiști, care i-au ținut pe spectatori cu răsuflarea întretăiată. 

Cei veniți la concert au rămas fermecați de spectacol. 

„Ne place opera și mai ales opera Carmen. Sunt pentru prima oară și e superb. E natural, e rustic, e frumos”, a remarcat o vizitatoare. 

„Noi am fost și anul trecut și ne-a plăcut și am venit și anul acesta”, spune un vizitator. 

”Am venit la odihnă, să stăm puțin la aer liber, să scăpăm de căldura din oraș. Să spun cinstit nu mergem des, dar o ascultăm cu plăcere”, a menționat o vizitatoare. 

Organizatorii spun că și-au atins scopul: festivalul ”DescOPERĂ” deschide noi orizonturi pentru omul de rând.

„Aduce un plus de atenție către locațiile noastre încărcate cu foarte, foarte multă istorie și cultură și tradiție. Ceea ce înseamnă că Orheiul Vechi și pensiunile turistice din interiorul acestei rezervații vor avea încă un motiv suplimentar pentru a fi vizitat”, a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc. 

„Ediția din acest an este minunat gândită de către teatre. Vă spun un lucru, dacă cuiva nu-i ajunge un balot de paie eu aș sta și patru ore în picioare pentru ceea ce se va întâmpla astăzi pe scenă”, a menționat directorul pensiunii „Eco-Resort”, Anatolie Botnaru. 

Toată povestea din jur e apreciată și admirată datorită pictorului Iurie Matei, care a semnat scenografia.

„Sigur că partea muzicală e impecabilă, ne-am implicat, am schimbat și scenografia față de ceea ce avem în teatru. O să apară niște cai profesioniști și călăreți, ceea ce în teatru nu avem posibilitatea, dar și tabăra militară pe care o aveți în față”, a specificat Iurie Matei, artist al poporului. 

Și în acest an, evenimentul a fost organizat în parteneriat cu USAID Moldova. 

”Anturajul este, desigur, minunat. De câteva ori am fost aici și de fiecare dată când am oaspeți, venim aici împreună. Cred că este o bună posibilitate pentru Republica Moldova să organizeze acest festival întru-un loc atât de frumos”, a explicat Simone Giger, reprezentanta Agenției Elvețiene pentru dezvoltare.

Festivalul de muzică clasică în aer liber ”DescOPERĂ” este organizat de Ministerul Culturii, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Evenimentul se află la cea de-a doua ediție. Aproape cinci mii de oameni au participat la festivalul descOPERĂ din acest an, iar numărul total de artiști implicați în cele trei seri de spectacole depășește cifra de 500.  

Potrivit organizatorilor, una dintre edițiile viitoare ale festivalului va fi dedicată lui Richard Wilhelm Wagner, compozitor, dramaturg și teoretician al artei germane, unul din cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile