Logo Realitatea.md

Magistrații au decis: În locul cafenelei ”Guguță” din Parcul Central va putea fi construit un hotel de cinci stele

12 Iunie 2018, 12:16 // Actualitate

Cafeneaua Guguță din centrul Capitalei a ajuns în proprietatea firmei „Regata Imobiliare” SRL, care aparține unei alte firme, „Biotehnos” SRL, fondată de omul de afaceri Ceslav Ciuhrii și noul președinte al Federației de Tenis din Republica Moldova. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a decis pe 7 iunie curent că „Regata Imobiliare” (succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL) poate privatiza terenul unde actualmente se află cafeneaua Guguță.

Foto: b-a-c-u.tumblr.com

Prin aceeași decizie, compania își menține și dreptul de a construi un imobil cu 13 etaje în locul edificiului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Judecătorii au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției, scrie Ziarul de Gardă.

Astfel, ”Regata Imobiliare” SRL poate construi un imobil cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță din centrul Capitalei și are dreptul de a privatiza terenul aferent. Curtea de Apel (CA) Chișinău a respins cererea de apel înaintată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) și cererea de apel înaintată de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Totodată, CA a admis cererea de apel înaintată de ÎCS Regata Imobiliare. Astfel, CA a admis pretenția reclamantului ÎCS Regata Imobiliare și a anulat sintagma „fără drepturi de privatizare” din pct.1 al Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.11/35 din 23 decembrie 2014.

Sursa citată mai scrie că în rest, în partea admiterii pretențiilor reclamantului, hotărârea primei instanțe se menține fără modificări. Astfel, se menține partea anulării sintagmei „cu regimul actual de înălțime” din pct.1 al Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.11/35 din 23 decembrie 2014. Altfel spus, judecătorii au dat undă verde agentului economic să construiască un imobil cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță din coasta Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Decizia este definitivă și executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni de la data comunicării deciziei integrale.

Amintim că despre proiectul companiei ”Finpar Invest” se știe din anul 2014, lucrările de construcție fiind estimate la aproximativ 20 de milioane de euro. Proiectul însă a fost respins de două ori de Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii, în condițiile în care legislația prevede că nu sunt permise asemenea construcții pe terenurile cu spații verzi, cu atât mai mult că zona în care se află cafeneaua este una istorică.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile