Logo Realitatea.md

Magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, acuză Guvernul, CSM-ul și conducerea instanței că sunt lăsați pe drumuri (VIDEO)

26 Noiembrie 2020, 15:55 // Actualitate

Judecătorii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, se plâng că sunt somați să părăsească clărirea Ministerului Agriculturii unde își are sediul instanța de judecată, dar fără a le fi oferit un sediu nou. Astfel, drepturile de acces la justiție al sutelor de reclamanți și pârâți sunt în pericol, susțin magistrații. Aceștia dau vina pe Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului, care este proprietarul clădirii, dar și acuză de inacțiune Consiliul Suprem al Magistraturii și conducerea instanței de judecată, președintele Radu Țurcanu.

„Începând cu luna septembrie 2020, acest sediu, judecătorii și colaboratorii suntem somați să eliberăm sediul deoarece aici vor veni alte autorități publice pentru care se face reparație de lux. Se instaleză geamuri termopan, se schimbă rețele de electricitate și încălzire moderne la etajele 10-17, în timp ce la etajul 1-9 activează în regim deplin, de lucru, o instanță de judecată”, a declarat în cadrul unui briefing de presă judecătoarea Victoria Sanduța.

Potrivit ei, inițial cei circa 70 de judecători ai sediului Centru urmau să-și părăsească birourile în decursul a zece zile. Ulterior, după ce s-au plâns conducerii Judecătoriei Chișinău, li s-a spus că urmează să-și schimbe sediul până la data de 31 decembrie curent. Cu toate acestea, potrivit ei, nici acum nu este clar unde anume va fi noul sediul al instanței de judecată care este cel mai mare sediu al Judecătoriei Chișinău, cu 200 de angajați.

„Această siutație ieșită din comun, nu trebuie trecută cu vederea. Cetățenii au dreptul la servicii publice corespunzătoare, adecvate”, a menționat magistrata. Mai mult, potrivit ei, „este inadmisibil ca pe timp de pandemie, pe timp de iarnă, să se înceapă o reparație capitală într-o clădire publică, din bani publici și culmea, într-o instituție lucrativă cu 200 de angajați și în care zilnic vin alte sute de cetățeni”.

Vedeți și: Dărâmături la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău (FOTO)

„Considerăm că astăzi dreptul de acces la justiție al sutelor de reclamanți și pârâți sunt în pericol. Astăzi, din păcate, vi se îngrădește accesul în instanță la propriu. Printre aceste probleme administrative care sunt de competența organelor, noi judecătorii continuăm să facem ședințe. Solicităm autorităților competente, CSM-ului și președintelui Judecătoriei Chișinău, să întreprindă măsuri urgente în vederea stopării abuzurilor de putere, risipei de bani publici pe timp de pandemie și îndeplinirea atribuțiilor directe care le revin. Adică asigurarea bunei administrări și funcționări a Justiției”, a conchis judecătoarea Victoria Sanduța.

Realitatea.md a încercat să obțină o reacție de la Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului însă fără niciun succes. Toate cele trei numere disponibile sunt deconectate. Totodată, responsabilii pentru relații cu presa din cadrul Cancelariei de stat a Republicii Moldova solicitați să ofere un răspuns au cerut expedierea unei solicitări oficiale la care, conform legii, sunt obligați să ofere un răspuns în decurs de 15 zile calendaristice.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile