Logo Realitatea.md

Mai este sau nu Moldova o poveste de succes? Răspunsul ambasadorului UE la Chișinău

10 Mai 2019, 09:32 // Politica

Republica Moldova a fost considerată „povestea de succes” în primii cinci ani de implementare a Parteneriatului Estic până la liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere, dar ce s-a întâmplat în următorii cinci ani?

Eu consider ca sunt numeroase povești de succes și după liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere. Succesul adevărat depinde însă de implementarea acestor documente și de cum oamenii vor simți îmbunătățiri reale ale nivelului de trai. Și avem de exemplu, o creștere semnificativă a comerțului bilateral, astăzi, doi din trei euro obținuți din exporturile moldovenești provin acum din UE. UE a contribuit la crearea a cel puțin 15 000 de noi locuri de muncă în Republica Moldova și se estimează că, până în 2020, DCFTA va aduce venituri de 355 milioane euro la bugetul național.

De asemenea, 2 milioane persoane au beneficiat deja de regimul liberalizat de vize UE-Moldova. Iar programele noastre de asistență, care nu sunt în totalitate puse în așteptare, continuă să producă numeroase povești de succes la nivel local, în întreaga țară. Avem puse în așteptare asistența macro-financiară și programele de sprijin bugetar, dar numeroase alte programe și instrumente de finanțare rămân valabile, inclusiv cel mai important, finanțarea anuală în cadrul Instrumentului de Vecinătate, dar și cooperarea transfrontalieră cu România, Ucraina, în cadrul bazinului Mării Negre sau al celui dunărean”, a explicat ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu oferit pentru IDIS Viitorul.

Diplomatul a mai spus că au fost înregistrate progrese în unele domenii economice, cum ar fi cel financiar-bancar, dar și o bună creștere a comerțului bilateral. Totodată, a precizat că UE așteaptă să vadă progrese mai ales în ceea ce privește pluralismul politic și starea democrației, inclusiv libertatea mass-mediei, reforma justiției, lupta împotriva corupției și mai ales investigarea deplină și recuperarea fraudei bancare.

Citeste tot despre: Moldova, Peter Michalko, poveste de succes, UE
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4404 -0.3802%
USD USD 17.5494 0.3029%
RUB RUB 0.2654 0.7211%
RON RON 4.1118 -0.4720%
UAH UAH 0.6979 0.6054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile