Logo Realitatea.md

Mai mulți polițiști și militari, trimiși la Soroca! S-au luat decizii noi. Localnicii nu au voie să iasă în stradă fără motiv

08 Aprilie 2020, 18:14 // Societate

Localnicii din Soroca au fost mustrați atât de premierul Ion Chicu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) la care s-au luat decizii noi pentru ei, cât și de șeful statului, Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă pentru gestionarea crizei provocate de coronavirus. Potrivit autorităților, carantină instituită în municipiu pentru a stopa răspândirea virusului nu a dat efectele așteptate, pentru că cetățenii nu o respectă.

„Cu 4 zile în urmă, prin decizia CSE, a fost instituit regimul de carantină în orașul Soroca. Din păcate, acolo continuă răspândirea epidemiei, iar măsurile întreprinse nu au avut efectul pe care am crezut că-l vom avea. Nici cetățenii și nici agenții economici nu au respectat regimul. De aceea, pentru municipiu, CSE a decis măsuri mai stricte în privința circulației”, a punctat premierul Ion Chicu, într-un briefing.

Oficialul a enumerat restricțiile, precizând că vor fi trimiși mai mulți angajați ai Ministerului Apărării și Ministerului Afacerilor Interne acolo, astfel încât acestea să fie respectate de către localnici.

  • Se interzic deplasările în afara domiliciliului a persoanelor de peste 63 ani, dacă nu este un temei bine argumentat.
  • Interzicerea deplasării persoanelor în grup mai mare de 2 persoane.      
  • Se obligă persoanele aflate în afara domicilului, inclusiv în timpul deplasării în unitățile de transport să utilizeze mijloace individuale de protecție (măști, mănuși).
  • Se intezice comerțul online pentru toate categoriile de mărfuri și produse, cu excepția celor din categoria alimentare, farmaceutice și articolelor igienico-sanitare.
  • Se interzice unităților comerciale care prestează servicii în perioada de carantină să desfășoare activitatea fără mijloace individuale de protecție.
  • Se interzice aflarea, deplasarea în autovehicul de orice tip a mai mult de două persoane, inclusiv conducătorul auto.
  • Se obligă autoritățile publice locale de diferite categorii ale căror unități administrativ-teritoriale se află în proximitate cu zonele în care este instituit regimul de carantină, să asigure pentru locuitorii din regiuni aflate în vecinătatea zonei dreptul la libera circulație pentru satisfacerea necesităților vitale, exclusiv pentru acestea.

Mai târziu, președintele Igor Dodon a adăugat următoarele: „La Soroca, medicii sunt asigurați cu cazare, hrană, trasport - fapt care s-a organizat și în alte localități în care sunt focare, inclusiv și la Chișinău. Azi la ședința CSE a fost luată decizia de a impune restricții mai dure. De mâine, 9 aprilie, vor fi în vigoare, pentru că acolo este un focar periculos”.

„Vom vedea cum va funcționa acest mecanism în Soroca și examinăm să-l implementăm și în alte orașe, zone cu risc de răspândire a virusului”, a adăugat Igor Dodon, cu reiterarea spuselor prim-ministrului, precum că vor fi mobilizați mai mulți polițiști și militari.

Datele oficiale ale Ministerului Sănătății arată că, în raionul Soroca, sunt 146 de persoane diagnosticate cu Covid-19, dintre care 91 doar în municipiu. Patru persoane s-au recuperat, însă alte patru au decedat. Totodată, 714 persoane se află sub supraveghere medicală.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile