Logo Realitatea.md

MAI trece pe comunicații securizate. Polițiștii din toata țara vor fi cuplați prin terminale. DETALII

06 Mai 2015, 10:36 // Societate
// Autor:  
Irina Luca

Nici nu au visat la așa ceva. De curând, polițiștii din toată țara vor purta discuții între ei printr-un nou sistem de comunicare mult mai securizat. Vorbim de terminalele TETRA, un sistem de comunicații radio profesionale, care permite transmiterea informației prin voce între patrulele rutiere, respectiv între cele din teren și dispecerat. 

Foto: realitatea.md

Dacă până acum șoferii prindeau undele stațiilor radio vechi ale polițiștilor, de acum încolo acest lucru nu va mai fi posibil. Specialiştii spun că interceptarea semnalului este imposibilă.

Terminalele TETRA sunt niște telefoane mobile mai sofisticate, iar regimul lor de folosire se aseamănă foarte mult cu o stație radio. Acestea sunt de trei tipuri: portabile, mobile și fixe. Aparatele sunt însoțite de microfoane, GPS și sisteme video. Polițiștii pot forma grupuri și pot comunica între ei fără probleme. Ei vor putea determina rapid ceea ce s-a întâmplat și chiar vor putea transmite informații în format digital, fotografii, imagini video etc. O altă caracteristică importantă este faptul că prin intermediul acestora, se poate lua legătura direct și mult mai ușor cu alte servicii, cum sunt ambulanța, pompierii etc. Aparatele vor fi folosite în cadrul unor operațiuni speciale, măsuri în masă, escortarea delegațiilor, mitinguri și proteste, maratonuri, orientări etc.

Pentru buna funcționare a terminalelor TETRA, Ministerul de Interne a anunțat anterior că urmează a fi ridicate circa 20 de antene, care vor asigura legătura între poliţişti, atât în interiorul ţării, cât şi cu colegii lor de peste hotare. Turnurile se vor afla în curtea sediilor de Poliție și vor fi asigurate cu generatoare speciale.

Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Diana Fetco, a declarat pentru Realitatea.md că până acum au fost aduse circa 300 de astfel de terminale din România, aceasta fiind abia prima tranșă. Polițiștii moldoveni au fost instruiți de către specialiștii români privind funcționarea și utilizarea aparatelor.

Terminalele TETRA au fost procurate prin intermediul unui proiect-pilot al Ministerului Afacerilor Interne. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile