Logo Realitatea.md

(VIDEO) Maia Sandu, la CSM: ”Dacă lucrurile în sistemul judecătoresc nu se vor schimba, vom căuta soluții prin Parlament și Guvern”

25 Iunie 2019, 10:40 // Politica

Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să înceapă adevărata curățare a sistemului judecătoresc din Republica Moldova. Magistrații care au luat decizii ilegale - să plece din sistem, iar oamenii onești - să fie promovați în funcții. Este mesajul transmis de prim-ministra Maia Sandu, membrilor CSM, înainte de ședința de astăzi a consiliului. Premierul a adăugat că dacă în următoarele săptămâni nu va fi luată atitudine, ”vor fi căutate soluții prin Parlament și Guvern”.

”Noi nu putem să tolerăm în continuare atitudinea neserioasă și nerespectuoasă față de lege și cetățeni atunci când toată țara strigă ”justiție”, iar CSM se face că plouă”, a subliniat Maia Sandu.

Potrivit șefei Cabinetului de miniștri, Consiliul Superior al Magistraturii poartă vina pentru faptul că astăzi în sistemul judecătoresc sunt magistrați corupți, care nu respectă legea.

”Au fost luate în trecut o sumedenie de decizii ilegale, abuzive, suspicioase și nu am văzut nicio reacție din partea CSM. O să spuneți că au fost presiuni politice, tot felul de imixtiuni, înțeleg, dar asta nu e justificare și argument ca să rămânem în continuare cu dezastrul pe care îl avem în justiție”, a adăugat prim-ministra. 

Maia Sandu le-a sugerat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii ca sistemul judecătoresc corect să devină o prioritate și să depună mai multe eforturi pentru asta. 

”Cu tot respectul, dacă aici lucrurile nu se vor schimba în următoarele săptămâni, atunci noi o să căutăm o soluție prin Parlament și Guvern. Așteptăm să înceapă curățarea sistemului judecătoresc”, a specificat Sandu.

Președintele CSM, Victor Micu, nu a fost prezent la ședința de astăzi. 

”S-o fi speriat, nu știu care e motivul, dar mesajul e pentru toți”, a menționat Maia Sandu.

După vizita prim-ministrei, ședința CSM a continuat, pe agendă fiind incluse 28 de subiecte, inclusiv mai multe cereri de demisie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile