Logo Realitatea.md

Maia Sandu a avut o întrevedere cu doi Congresmeni americani. „Suntem hotărâți să restabilim democrația deplină"

19 Septembrie 2019, 12:10 // Actualitate

Premierul Maia Sandu s-a întâlnit, la Washington, cu congresmenii Pete Olson și David Price, copreşedinţi ai Grupului de sprijin politic pentru Republica Moldova din cadrul Congresului SUA.

Foto: gov.md

Prim-ministrul a mulțumit pentru susținerea Grupului, acordată Guvernului de la Chișinău și a menționat importanța sprijinului Republicii Moldova în acțiunile de luptă împotriva corupției și revenirea la procesele democratice.

Maia Sandu a dat asigurări că executivul de la Chișinău este determinat să restabilească democrația în țară. „Guvernul s-a angajat să demonteze sistemul creat de fostul regim, să lupte cu corupția la toate nivelurile și să reformeze cu adevărat justiția. Oamenii trebuie să știe că li se va face dreptate", a spus Sandu.

Congresmenul David Price a declarat că Statele Unite ale Americii vor continua să susțină Moldova și că e nevoie să se demonstreze că s-au făcut progrese vizibile în domeniul democratizării, iar alegerile locale din octombrie trebuie să fie libere și corecte.

Maia Sandu a solicitat continuarea sprijinului pentru Republica Moldova de către SUA și a îndemnat Congresul SUA să adopte o rezoluții bilaterală în acest sens, în susținerea transformării democratice a Moldovei. De asemenea, premierul a cerut sprijinul Statelor Unite ale Americii în investigarea fraudei bancare și susținerea pentru mass-media independentă din Republica Moldova.

Un subiect aparte al discuțiilor a vizat problemele teritoriale ale Republicii Moldova. În acest context, prim-ministrul a apreciat sprijinul constant al SUA privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. „Deocamdată nu există o soluție politică pentru problema transnistreană, dar nu vom accepta o soluție care să mențină Moldova într-o zonă gri. Vrem să avem posibilitatea de a continua parcursul occidental, fără oricare intervenții", a reiterat Maia Sandu.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile