Logo Realitatea.md

(DOC) Maia Sandu a decis componența CSS! Trei consilieri prezidențiali, doi deputați PAS, unul al PPDA și un fost consilier al premierului Sandu, membri

25 Ianuarie 2021, 14:13 // Politica

Președintele Maia Sandu a semnat azi, 25 ianuarie, decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate. Pe lângă membrii din oficiu ai CSS, au fost incluse 11 persoane printre care secretarul general al Aparatului președintelui, trei consilieri prezidențiali, doi deputați din partea PAS și unul al PPDA, un viceguvernator al BNM, un expert economic, un judecător în demisie, dar și un fost consilier al premierului Maia Sandu.

Prima ședință a CSS va avea loc mâine, 26 ianuarie, la ora 12:00. Realitatealive.md și R LIVE TV vor transmite în direct evenimentul.

Potrivit Președinției, legea stabilește în mod expres includerea în componența CSS a deținătorilor unor anumite funcții publice, aceștia fiind președintele Maia Sandu și consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, precum și președintele Parlamentului, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, ministrul Apărării și ministrul Afacerilor Interne, directorul Serviciului de Informații și Securitate, procurorul general și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

„Totodată, în conformitate cu Regulamentul modificat al Consiliului Suprem de Securitate, componența acestuia a fost completată cu 11 persoane”, anunță Președinția.

Este vorba de secretarul general al Aparatului președintelui, Andrei Spînu, dar și consilierii prezidențiali în domeniul justiției, economic și sănătății, Olesea Stamate, Veaceslav Negruța și Ala Nemerenco.

Totodată, în componența CSS au fost incluși doi deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, grație căruia Maia Sandu a ajuns în funcția de șef de stat, fiind vorba de Igor Grosu, actual președinte interimar al PAS, acesta fiind inclus drept vicepreședinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, dar și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Un alt deputat inclus în componența CSS este Chiril Moțpan, membru al fracțiunii Patidul Platforma „Demnitate și Adevăr”. Alte partide nu au deputați în componența CSS.

Nu în ultimul rând, în componența Consiliului Suprem de Securitate a fost inclus viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, expertul economic Sergiu Gaibu, judecătorul în demisie Tatiana Răducanu, dar și expertul Vladislav Kulminski, cel care, în perioada Guvernului Sandu, a fost consilier pe politică externă a premierului Maia Sandu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile