Logo Realitatea.md

Maia Sandu a depus cererea de demisie din funcția de deputat

08 Iulie 2019, 10:25 // Actualitate

Maia Sandu a depus astăzi cererea de demisie din funcția de deputat, având în vedere incompatibilitatea cu funcția de prim-ministră a Guvernului RM, potrivit legii despre statutul deputatului în Parlament.

Același lucru urmează să-l facă vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase și ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolăiescu - Onofrei.

Codul Electoral prevede că în cazul în care candidatul care a câștigat la alegeri pe o circumscripție se retrage, în acea circumscripție uninominală se organizează alegeri noi.

„Din păcate, din cauza sistemului mixt prost gândit și prost implementat de PD, Parlamentul va avea, pentru o perioadă de câteva luni, mai puțin de 101 deputați așa cum prevede Constituția. Și asta se întâmplă din cauza lipsei totale de responsabilitate a PD-ului, dar și a dorinței bolnave de putere a lui Plahotniuc. Când a impus sistemul mixt, PD s-a gândit la un singur lucru - cum să se mențină la putere împotriva dorinței cetățenilor. Pentru ei nu a contat că în cei 4 ani de mandat al Parlamentului actual vor avea loc permanent alegeri în circumscripții, nu a contat că aceste alegeri vor costa bugetul zeci de milioane de lei (doar pentru circumscripția din diaspora europeană vor trebui alocate câteva milioane de lei), nu a contat că diaspora va fi subreprezentată. Pentru PD nu au contat cetățenii. Însă, în pofida tuturor șiretlicurilor, poporul i-a pedepsit și i-a alungat de la putere”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Prim-ministra a reiterat că va anula sistemul mixt și vom reveni la sistemul proporțional.

Alegerile noi ar urma să fie organizate până la data de 8 octombrie 2019.

Amintim că Maia Sandu a câștigat mandatul pe circumscripția nr. 50 din Europa de Vest, Andrei Năstase pe circumscripția nr. 33 care include localitățile Codru, Durlești, Sîngera, Trușeni și Băcioi, iar Liliana Nicolăescu-Onofrei pe lista circumscripției naționale a Blocului Politic ACUM.

În cazul în care din Parlament pleacă un deputat ales pe circumscripția națională, în locul lui vine următorul de pe lista partidului politic. Astfel, în locul Lilianei Nicolăescu-Onofrei ar putea veni Serghei Cataranciuc.

Citeste tot despre: alegeri noi, demisie, votul mixt
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile