Logo Realitatea.md

Maia Sandu, „amenințată” cu închisoare de ministrul Justiției, după refuzul „demiterii” lui Chicu și a celor trei miniștri. Experții îi dau dreptate președintei

04 Ianuarie 2021, 17:21 // Actualitate

Ministrul Justiției în exercițiu Fadei Nagacevschi o „amenință” pe Maia Sandu că riscă să fie trasă la răspundere penală pentru „muncă forțată” a Cabinetului de miniștri și a ex-prim-ministrului Ion Chicu, după ce ar fi refuzat să accepte demisia acestuia din funcție.

„Amenințarea” lui Fadei vine după ce deputatul PSRM Bogdat Țîrdea a publica pe o rețea de socializare o scrisoare pe care i-ar fi trimis-o Maia Sandu fostului premier Ion Chicu, precum că președinta ar refuza să semneze decretul de demisie din funcția a prim-ministrului pe motiv că, Legea supremă, Constituția „nu reglementează posibilitatea unui membru al Guvernului aflat în demisie să refuze exercitarea atribuțiilor până la numirea unui nou Executiv”.

DOC: Bogdat Țîrdea

Ulterior, ministrul Justiției a scris pe Facebook, mai în glumă mai în serios că, acțiunea Maiei Sandu ar putea fi calificată ca „muncă forțată”.

„Stimați prieteni, politica e politică, dar... Articolul 168. Munca forțată (Cod penal). Obținerea muncii de la o persoană împotriva voinței ei, prin constrângere sau înșelăciune, dacă această acțiune nu întrunește elementele traficului de ființe umane sau ale traficului de copii, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani. Aceeași acțiune săvârșită asupra a două sau mai multor persoane; de o persoană publică, de o persoană cu funcție de răspundere, de o persoană cu funcție de demnitate publică, de o persoană publică străină sau de un funcționar internațional, se pedepsește cu închisoare de la 6 la10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 2000 la 3500 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice”, a scris Fadei Nagacevschi.

Ce spune experții despre scrisoarea Maiei Sandu?

Referitor la scrisoarea trimisă lui Chicu de către Maia Sandu, expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu, a declarat pentru Agora că „nota informativă a președintei este absolut corectă” și că de fapt, foștii miniștri ar fi „încălcat jurământul” și articolul 103 al Constituției atunci când au decis să plece din funcție în timp ce Guvernul era în demisie.

„Totul ce este scris în această notă informativă a președintei este absolut corect. Dacă un ministru își dă demisia președintele prin decret ia cont de această demisie și, la fel, prin decret numește alt ministru. Aici este vorba când este un cabinet de miniștri, un Guvern plenipotențiar. Noi însă avem o altă situația. Noi avem un Guvern în care prim-ministrul și-a dat demisia. Odată cu demisia Guvernului, conform Constituției, demisionează tot Guvernul, dar ei își exercită atribuțiile sale până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern”, a declarat Osmochescu.

Amintim că, de la 1 ianuarie 2021, premierul Ion Chicu, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și ministrul Economiei, Anatol Usatîi au anunțat că nu doresc să asigure interimatul funcției, până la învestirea unui nou Guvern, actualul fiind în demisie. Astfel, mandatul de premier urma să fie asigurat de viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari, până la numirea unei altei candidaturi de către președinta țării.

Maia Sandu, în ultima zi a anului 2020 a anunțat că l-a înaintat în funcția de premier interimar pe ministrul de Externe, Aureliu Cicoi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile