Logo Realitatea.md

Maia Sandu către promotorii culturii: „Înțeleg că restricțiile v-au tăiat aripile, dar împreună vom renaște într-o lume mai bună”

15 Ianuarie 2021, 15:59 // Life

„Cultura a fost mereu în fruntea luptei pentru libertatea spiritului, a inspirat valori, a lărgit orizonturi, a risipit frici și prejudecăți. Cultura, prin dăruirea elitelor sale, a mișcat țara înainte, deși nu i s-a rezervat întotdeauna un loc în capul mesei”. Declarațiile îi aparțin președintei Maia Sandu, care a subliniat că pandemia a redus viteza cu care trecem prin timp.

„Ziua în care îl omagiem pe marele Mihai Eminescu este un prilej oportun pentru a reflecta asupra a ceea ce, ca să-l citez pe un alt mare poet, Lucian Blaga, „este singurul mijloc de afirmare și în fața omenirii de astăzi, și în fața istoriei de mâine” - Cultura. O zi și în care să reflectăm asupra moștenirii noastre culturale, dar și asupra responsabilității de a transmite această moștenire mai departe.

Îmi îndrept astăzi atenția și spre creatori, spre maeștrii spiritului, dar și spre noi, cei care ne bucurăm de rodul minții lor. A fost un an dur pentru toți, a fost un an greu, dar a fost și un an în care a trebuit, izolați cumva de lumea exterioară, să ne reorientăm spre noi, spre ceea ce suntem, gândim, facem. Pandemia a redus viteza cu care trecem prin timp, dar ne-a oferit șansa de a ne ordona gândurile, de a ne reseta prioritățile și de a ne crea mecanisme de adaptare la noile realități, a declarat Maia Sandu.

„Dragi actori, regizori, scriitori, muzicieni, cinematografiști, pictori, fotografi, filozofi, critici, muzeografi, editori, etnografi, oameni care munciți în scenă și oameni care munciți în culise, știu că resimțiți acut și intens repercusiunile pandemiei. Înțeleg că restricțiile v-au tăiat aripile, dar certitudinea mea este că, împreună, vom renaște într-o lume mai bună, dornică și capabilă să aprecieze Frumosul, Adevărul și Binele. Vă urez tuturor multă sănătate și încredere că revenirea la pupitru, la microfon, la catedră, în lumina rampei - într-un cuvânt, la normalitatea mult așteptată - este foarte aproape”, a adăugat șefa statului.

Amintim că pe data de 15 ianuarie curent s-au împlinit 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Tot azi este marcată Ziua Națională a Culturii.

În același timp, este de menționat că peste două milioane de oameni au murit până acum în toată lumea din cauza complicațiilor infecției COVID-19, provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2. Cele mai multe pierderi de vieți omenești sunt raportate în Statele Unite ale Americii, unde nu au supraviețuit virusului 398 de mii de oameni.

În Republica Moldova, au fost confirmate aproape 151,6 mii cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, iar numărul deceselor asociate COVID-19 a ajuns la 3 211.

Citeste tot despre: cultură, Maia Sandu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile