Logo Realitatea.md

Maia Sandu critică rezultatul alegerii noului președinte al CCM. Ce le-a solicitat membrilor Curții?

19 August 2019, 13:37 // Actualitate

„Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”. Cu o astfel de reacție a venit prim-ministra Maia Sandu, după ce fostul deputat socialist, actual membru al Curții Constituționale (CCM), Vladimir Țurcan, a fost ales astăzi în funcția de președinte al CCM.

Maia Sandu consideră că „votarea noului președinte al CCM a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul”.

„Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. În situația în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta”, a scris prim-ministra pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, astăzi membrii Curții Constituționale s-au întrunit într-o ședință specială, în cadrul căreia l-au ales, prin vot secret pe președintele CCM. În urma votului, șef al Înaltei Curți a fost desemnat fostul deputat socialist, actual membru CCM, Vladimir Țurcan.

VEZI ȘI:

Reacția PL, la alegerea lui Țurcan în fruntea CCM: „De astăzi, Curtea Constituțională a ajuns pe mâinile lui Dodon”

Primele declarații ale noului președinte al CCM: „Am fost ales în funcție în conformitate cu prevederile legale” (VIDEO)

Socialistul Vladimir Țurcan, ales președinte al CCM

S-au jucat de-a concursul... Pe cine propune, totuși, coaliția la funcția de judecător constituțional din partea Parlamentului

Vladimir Țurcan, propus la CCM: Vorbesc în limba moldovenească, așa cum m-a învățat mama și tata

Noii judecători ai Curții Constituționale au depus jurământul

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile