Logo Realitatea.md

Maia Sandu despre vizita de la Moscova pe care urmează să o facă: Prioritar vom discuta despre problemele de comerț, gaze, Transnistria și federalizare

24 August 2019, 16:12 // Actualitate

Prim-ministra Maia Sandu a dezvăluit în cadrul unui interviu ce așteptări are de la vizita pe care urmează să o întreprindă în Federația Rusă în timpul apropiat. Potrivit ei, în prim plan vor fi discutate subiecte ce țin de comerț, problema gazelor și prețul pentru următorul contract, retragerea trupelor și munițiilor din Transnistria, precum și faptul că Guvernul se opune și se va opune federalizării, iar acest lucru nu poate nici să apară pe agenda celor două state.

„În primul rând, vrem să discutăm pe partea de comerț, așa cum am anunțat anterior, să îi convingem să elimine restricțiile și impedimentele care au fost impuse după ce Republica Moldova a semnat Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, evident să discutăm despre problema gazelor și prețurile pentru următorul contract, pe care trebuie să-l semnăm până la sfârșitul acestui an, să discutăm despre retragerea trupelor și munițiilor din Transnistria, să spunem foarte clar că acest lucru trebuie să se întâmple, să vorbim foarte clar despre faptul că Guvernul se opune și se va opune federalizării și că acest lucru nu poate nici să apară pe agendă” , a declarat Maia Sandu în interviul oferit pentru Europa Liberă.

Totodată, prim-ministra a menționat că nu cunoaște ce planuri are Federația Rusă în privința soluționării problemei transnistrene, fără ca să știe Guvernul Sandu, însă un asemenea plan secret nu se poate îndeplini fără ca Executivului și, respectiv, fără ca cetățenii să știe.

„Nu pot să spun ce există la Moscova, dar pot să spun că un asemenea plan secret nu se poate îndeplini fără ca Guvernul să știe și, respectiv, fără ca cetățenii să știe. Eu cred că toată lumea înțelege că planuri de soluționare politică a conflictului transnistrean nu pot fi implementate fără sprijinul cetățenilor Republicii Moldova, ori noi știm că cetățenii nu-și vor da niciodată acordul pentru federalizare”, a mai spus Sandu.

Noile mișcări tactice ale Rusiei

La începutul acestei săptămâni, la una din ședințele Cabinetului de Miniștri, Maia Sandu l-a luat la rost pe ministrul Apărării, Pavel Voicu, pentru faptul că ar fi organizat venirea omologului său rus, Serghei Șoigu, la Chișinău, fără să întreprindă toate acțiunile oficiale necesare.

Atunci, prim-ministra Maia Sandu i-a interzis să semneze vreun acord, întrucât vizita oficialului rus va fi una privată.

(VIDEO) Maia Sandu l-a luat la rost pe ministrul Apărării: „Întâlnirea cu Șoigu nu este oficială, nu puteți semna niciun acord”

Ajuns la Chișinău, Șoigu i-a adus la cunoștință lui Dodon că Rusia vrea să-și intensifice activitățile în Transnistria, propunând să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Colbasna în regiunea tranisnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să instaleze echipamentul necesar în acest sens. Or, asta ar presupune mai mulți militari și un pretext de motivare suplimentară pentru prezența în Tranistria?

Șoigu i-a spus lui Dodon că Rusia e gata să inițieze utilizarea munițiilor stocate în satul Colbasna (FOTO)

Declarații ale oficialilor ruși și relația cu Germania

Ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat anterior că, Transnistria ar trebui să se regăsească în componența Republicii Moldova independente, integre, suverane. „Rusia nu a recunoscut Transnistria, Federația Rusă fiind un participant la procesul de rezolvare a acestui conflict în baza principiilor relevante. Principiul nr.1: statutul special al Transnistriei , convenit cu Tiraspolul, în cadrul Republicii Moldova, cu condiția că Republica Moldova își păstrează suveranitatea, adică nu va fi absorbită de nimeni ca și stat și cu condiția că va rămâne un statut neutru, adică nu va fi parte a blocurilor politico-militare”, a menționat Lavrov.

Potrivit ministrului rus, aceste principii au fost convenite încă de la începutul anilor 2000, iar în baza lor a fost creat și un document, gata spre a fi semnat, așa-numitul plan Kozak.

Serghei Lavrov: Federația Rusă pledează pentru reintegrarea Transnistiei în componența Republicii Moldova

După declarația lu Lavrov, imediat a reacționat și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a spus că Transnistria niciodată nu se va regăsi în componența Republicii Moldova.

Pe de altă parte, și Igor Dodon afirmă că în curând conflictul transnistrean va fi soluționat, însă este contrazis de către așa zișii oficiali transnistreni.

Dodon reintegrează țara, iar transnistrenii râd: Recomandăm să-și soluționeze problemele interne ale statului

Recent, șeful statului a avut și o convorbire telefonică cu preşedintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii privind situaţia politică curentă din Republica Moldova, precum şi perspectivele reglementării politice finale a conflictului transnistrean. Președintele german a dat o apreciere pozitivă eforturilor de restabilire a bunelor relaţii a Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, specificând faptul că „astfel de relaţii de bună vecinătate, deschise şi transparente vor fi în beneficiul poporului moldav”.

În ceea ce priveşte perspectivele reglementării politice durabile a conflictului transnistrean, Frank-Walter Steinmeier a menţionat că, fără restabilirea bunelor relaţii cu Federaţia Rusă, acest obiectiv strategic va fi imposibil de atins.

Mai mult, Frank-Walter Steinmeier a specificat că modul în care a fost constituită actuala majoritate parlamentară la Chişinău vine să demonstreze existenţa unui consens internaţional în cazul R. Moldova, atins între marile puteri internaţionale. El a opinat că acest fapt inspiră optimism şi în ceea ce priveşte perspectivele atingerii unui consens similar şi în cazul reglementării finale a conflictului transnistrean.

Acuzații în adresa Germaniei. Ar face „jocul” Federației Ruse

Germania și SUA trec, de mai bine de doi ani, prin momente tensionate. Una dintre cauze este relația specială pe care germanii au cultivat-o cu regimul de la Kremlin. Criza a culminat la summitul NATO de la Bruxelles, din iulie 2018, când Donald Trump a acuzat în mod direct Berlin că a devenit „captiv rușilor” din cauza dependenței germanilor de gazul rusesc. Acuzația bătea la proiectul ruso-german, gazoductul Nord Stream 2, care, dacă va fi implementat așa cum dorește cancelarul Angela Merkel, va duce la o creștere a influenței Rusiei în Europa. Controversatul proiect energetic al Germaniei a stârnit reacții în lanț, președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, catalogându-l drept „o greșeală”.

De altfel, Comisia Europeană, SUA, Polonia, țările estice și Ucraina sunt cei cei mai mari opozanți ai proiectului lui Merkel. Mizele financiare în joc sunt uriașe. Divergențele dintre SUA și Germania par că nu se vor aplana curând, din moment ce, Wolfgang Kubicki, vicepreședintele Bundestag, a cerut ca ambasadorul SUA la Berlin să fie trimis acasă după ce acesta a criticat planul de cheltuieli al Germaniei pentru NATO. De ce se ceartă americanii cu nemții? Câteva teme mari îi despart în materie de interese geopolitice: gazoductul Nord Stream 2, retragerea SUA din acordul nuclear cu Iran și banii cheltuiți pentru apărare, scrie vice.com.

Citeste tot despre: Germania, Maia Sandu, moscova, Rusia, Șoigu, vizită, voicu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile