Logo Realitatea.md

(VIDEO) Maia Sandu: Există riscul ca finanțarea externă să fie blocată dacă va fi demis Guvernul

08 Noiembrie 2019, 16:00 // Economie

Riscurile sunt foarte mari ca finanțarea să fie blocată, fără reforma justiției nimeni nu o să finanțeze. Declarația apraține prim-ministrei Maia Sandu, după ce PSRM a înaintat moțiunea de cenzură față de Guvern în plenul Parlamentului.

Embed:

Întrebată de jurnaliști ce se va întâmpla cu finanțarea europeană dacă Guvernul va fi demis, Maia Sandu a menționat că anume acest lucru și este marea problemă, întrucât bugetul pentru anul 2020 este bazat anume pe ajutorul financiar extern.

„Acest Guvern este singurul Guvern credibil care a putut să restabilească atât de repede finanțarea. Noi am adus miliarde de lei în aceste câteva luni din surse externe. O parte din banii pe care i-am planificat în bugetul pentru anul 2020 vine din aceste surse. Asta înseamnă că cetățenii vor fi privați de programele pe care le-am inclus noi, de creșteri salariale, de creșterea indemnizațiilor în perioada rece a anului, de programul de compensație pentru acoperirea parțială a costului pentru curentul electric, de creșterea a celorlalte indemnizații pe care le-am planificat noi pentru oamenii cu dizabilități, pentru veteranii de pe Nistru și Afganistan, de creșterea pe care am planificat-o pentru cei care au o pensie foarte mică pentru că nu întrunesc stajul de cotizație. Sunt o sumedenie de lucruri care depind în mare parte de această finanțare externă. E clar că noi suntem singurul Guvern credibil, pentru că noi am demonstrat că vrem reforme pe bune și reformele noastre sunt apreciate de către partenerii externi. Ceilalți vin cu discursuri frumoase dar în spatele acestora se ascund aceleași intenții de a controla procuratura, justiția, pentru că oamenilor le este frică de justiție”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că Biroul permanent al Parlamentului trebuie să se întrunească pentru a stabili data ședinței plenare în care va fi dezbătută moțiunea de cenzură. Se presupune că cel târziu va fi o zi din săptămâna viitoare.

VEZI ȘI:

PSRM înaintează moțiune de cenzură, după discursul prim-ministrei

Maia Sandu, în fața susținătorilor: „Nu putem să-i lăsăm să captureze statul încă odată. Să stăm uniți, lupta va fi grea”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2244 -0.3747%
USD USD 17.4348 0.1131%
RUB RUB 0.2726 -0.1465%
RON RON 4.0365 -0.4268%
UAH UAH 0.7123 0.5080%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile