Logo Realitatea.md

Maia Sandu și-a numit consilierul în domeniul politicii externe. Detaliul picant din biografia Cristinei Gherasimov

04 Ianuarie 2021, 18:29 // Politica

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat azi decretul de numire a Cristinei Gherasimov în funcția de Consilier al prezidențial în domeniul politicii externe. Actualmente Gherasimov este cercetătoare în cadrul Centrului Robert Bosch pentru Europa Centrală și de Est, Rusia și Asia Centrală, Consiliul German pentru Afaceri Externe (DGAP).

Cristina Gherasimov deține un doctorat în științe politice de la Universitatea Rutgers din New Jersey. Aceasta a făcut studii și cercetare în cadrul Institutului European pentru Studii Internaționale Avansate din Nice, Universitatea din Wroclaw, Universitatea din Mannheim, și ETH Zurich.

Totodată, noul consilier prezidențial a administrat Indicele Anticorupție în Domeniul Apărării la Transparency International Defense and Security Program (UK) și a lucrat ca analist in cadrul Programului Rusia și Eurasia la Royal Institute of International Affairs, Chatham House, în Marea Britanie.

Nu în ultimul rând, Cristina Gherasimov a participat în cadrul mai multor discuții/dezbateri pe tematica securității, politicii externe, integrării europene etc. organizate de diferite organizații de la Chișinău.

Conform unui canal de telegram Cristina Gherasimov este colegă cu Martin Sieg, cel despre care presa a scris că ar fi fost consilierul secret al Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

„Sperăm noi că e o simplă coincidență și că Maia Sandu o va numi pe dna Gherasimov, nu la recomandarea lui Martin, dar în baza criteriilor de meritocrație și interes național”, a scris canalul de telegram „Culisele Diplomației” cu puțin timp înainte de numirea oficială a acesteia de către șefa statului.

Amintim că, anterior, după intrarea în funcție a Maiei Sandu, pe site-ul Președinției au fost publicate toate numele consilierilor prezidențiali, cu excepția celui în domeniul politicii externe. Acum a fost plasat și numele Cristinei Gherman.

Vedeți și: Doi foști miniștri în Guvernul Sandu și un fost ministru în Guvernul Filat! Maia Sandu a oferit primele trei nume ale viitorilor săi consilieri prezidențiali

Din secretar general PAS, Andrei Spînu a ajuns în aceeași funcție doar că la Președinție

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile