Logo Realitatea.md

Maia Sandu insistă ca Dodon să-și dea demisia, iar astfel se va crea precedentul pentru alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate

28 Mai 2020, 12:08 // Politica

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, insistă pe ideea că, șeful statului, Igor Dodon, trebuie să-și dea demisia și să fie organizate alegeri prezidențiale anticipate la pachetu cu alegeri parlamentare la fel anticipate, deoarece „nu mai există o majoritate marlamentară fiabilă în Parlament”. Declarațiile au fost făcute de Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.  

Potrivit liderei PAS, alegerilor parlamentare anticipate ar fi un scenariu viabil, iar demisia lui Dodon ar fi unica soluție de a începe reformarea țării „dacă întradevăr acesta ține la cetățenii acestui stat”.

Igor Dodon nu poate conduce țara mai departe. El a ajuns în situația în care spune că rămâne fără majoritate în parlament, guvernul lui nu are sprijin parlamentar, respectiv nu poate să asigure administrarea țării. Cu atât mai gravă această situație, pentru că trecem printr-o criză sanitară și printr-o criză economică foarte profundă. Deci, în această situație, când tu nu poți să administrezi lucrurile, când guvernul tău nu se mai bucură de sprijin, când în parlament nu există forțe politice care să poată să producă un guvern de altă calitate și nu doar să-l producă, dar să-l și sprijine, pentru că aceasta este foarte important, atunci tu, în calitate de președinte al țării, dacă îți pasă de această țară și dacă nu vrei ca să se tergiverseze la nesfârșit această situație, iar de la asta au de suferit doar oamenii, pentru că nu se întreprinde ceea ce trebuie să se întreprindă pentru a rezolva problema cu COVID-ul, pentru că nu se face nimic pentru economie și economia se prăbușește tot mai mult, deci, dacă ești o persoană responsabilă și vrei să găsești o soluție bună pentru cetățeni, mergi pe soluția constituțională și asta înseamnă demisia”, a spus lidera PAS.

Referitor la organizarea alegerilor parlamentare anticipate, Maia Sandu, afirmă că, „atunci când în Parlament nu există suficiente forțe, suficienți deputați pentru care interesul cetățeanului este cel mai important și cu care să poți să promovezi lucruri în interesul cetățeanului, atunci singura soluție constituțională este ca Igor Dodon să-și dea demisia. În momentul în care Igor Dodon își dă demisia, se deschide ușa pentru alegeri parlamentare anticipate”.

„Știm că în august expiră acest un an de zile stabilit de Curtea Constituțională, deci aceasta înseamnă că după luna august putem să facem alegeri anticipate parlamentare după sistemul proporțional, curățăm parlamentul atunci și, în același timp, avem și alegerile prezidențiale mai devreme și țara primește o șansă să curețe președinția de un președinte care a luat mită, așa cum am văzut în video. Și aceasta este singura modalitate constituțională, dar și demnă, dacă pot să spun așa, pentru a ieși din această situație, am decis să mergem astăzi la Curtea Constituțională să depunem o sesizare pentru ca să clarifice Curtea încă o dată dacă într-adevăr este posibil să organizăm alegeri parlamentare anticipate înainte de expirarea acestor șase luni până la data alegerilor prezidențiale și noi avem toată certitudinea că Curtea va spune că se poate face acest lucru. Și atunci, noi oferim o soluție pentru ca să descurcăm ițele din actualul parlament, să curățăm clasa politică, să-i dăm o șansă electoratului, pornind de la situația actuală și într-un sistem democratic mult mai corect să realeagă parlamentul”, a mai spus Sandu.

Referitor la propunerea șefului statului, Igor Dodon, de a lansat o invitație ca Maia Sandu, Andrei Năstase, Pavel Filip și Zinaida Greceanîi să se adune împreună, să discute și să propună o ieșire din această situație, lidera PAS declară că „singura soluție constituțională este demisia președintelui, alegeri anticipate și pentru parlament, și pentru președinție”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1260 -0.2048%
USD USD 17.0250 -0.1279%
RUB RUB 0.2226 0.4060%
RON RON 4.1300 -0.2054%
UAH UAH 0.6012 -0.2985%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile