Logo Realitatea.md

Maia Sandu le solicită europenilor să extindă temporar termenul de ședere a cetățenilor moldoveni, blocați pe teritoriul UE, din cauza COVID 19

24 Martie 2020, 16:38 // Politica

Lidera PAS, Maia Sandu, a adresat astăzi, un mesaj Comisarului European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de Securitate, vicepreședintelui Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles, precum și Comisarului European pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, pentru a extinde temporar termenul de ședere pentru cetățenii moldoveni, care nu pot ieși din UE și riscă să depășească termenul, în special în Italia, Spania, Grecia, Germania și Franța.

„Vă scriu din numele cetățenilor moldoveni, care au rămas prinși în incertitudine prin toată Uniunea Europeană/ Spațiul Schengen în timpul acestei crize majore. Devine din ce în ce mai clar că multe țări nu răspund la apelurile cetățenilor străini care au depășit perioada de ședere fără vize pe timp de izolare a țărilor/ anulare a zborurilor. Mai mult, frica de urmărire penală îi ține pe mulți dintre acești cetățeni departe de autorități, de servicii medicale, ceea ce este extrem de periculos pe timp de pandemie.

Fiind conștientă de provocările enorme cu care se confruntă țările din Spațiul Schengen, dar și de cerințele pentru punerea în aplicare a normelor Schengen în aceste momente dificile, aș dori să vă aduc în atenție situația cetățenilor moldoveni care nu pot ieși din UE și riscă să depășească perioada de ședere, în special în Italia, Spania, Grecia, Germania și Franța și care sunt neliniștiți în legătură cu viitorul apropiat.

Răspunsurile autorităților variază în funcție de țară și, până în prezent, nu au reușit pe deplin să atenueze temerile pe care mulți moldoveni le au în aceste zile. Solicit respectuos să considerați o extindere temporară a regimului de ședere, astfel încât cetățenii noștri să se simtă în siguranță și protejați în aceste timpuri dificile”, se arată în scrisoarea președintei PAS.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile