Logo Realitatea.md

Maia Sandu nu recunoaște deciziile judecătorilor privind revocarea din funcție a membrilor CSM. „Nu pot fi luate în serios”

28 Septembrie 2019, 09:28 // Societate

Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie s-a desfășurat „cu încălcarea flagrantă a procedurii, a avut loc în lipsa cvorumului prevăzut în mod imperativ de lege și prin nesocotirea temeiurilor legale de retragere a mandatului membrilor CSM”. Declarația aparține prim-ministrei Maia Sandu.

Foto: gov.md

Maia Sandu a mai declarat că deciziile luate nu au efect juridic și nu pot fi luate în serios.

„Cred cu tărie că doar judecătorii trebuie să decidă cine sunt membrii CSM delegați de aceștia. Însă este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple prin eludarea flagrantă a prevederilor legale.

Cele întâmplate astăzi demonstrează încă o dată că autocurățarea sistemului judecătoresc este imposibilă. De aceea vom merge înainte cu fermitate în ceea ce privește reforma Curții Supreme de Justiție și a sistemului judecătoresc în ansamblu, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost revocați din funcție, în urma unei proceduri de vot de tip închis în cadrul Adunării Generale extraordinare. Este vorba despre președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, și membrii: Victor Micu, Luiza Gafton, Nina Cernat, Petru Moraru, Anatolie Galben și Anatolie Pahopol.

VEZI ȘI:

S-a decis ridicarea mandatelor a șapte membri ai CSM

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile