Logo Realitatea.md

Maia Sandu promite să sesizeze partenerii de dezvoltare privind conceptul reformei justiției al Guvernului Chicu

20 Ianuarie 2020, 13:40 // Politica

„Propunerile actualului Guvern, prezentate în Conceptul reformei justiției și în proiectul de lege, prezintă o deviere majoră de la reforma justiției promovată de Guvernul Sandu. Autoritățile renunță la ideea evaluării extraordinare externe și propun evaluarea judecătorilor de către judecători din sistem, chiar dacă această modalitate s-a dovedit ineficientă de-a lungul timpului. Guvernul a abandonat complet ideea evaluării procurorilor”. Despre asta avertizează fosta ministră, Maia Sandu, președinta PAS.

Embed:

Potrivit președintei PAS, mecanismul propus de evaluare crește riscul implicării politicului în acest proces: „Comisia Juridică din Parlament se va implica în selectarea membrilor comisiei care va desemna evaluatorii, chiar dacă majoritatea controlată de PSRM din comisie a demonstrat că deciziile comisiei sunt strict politice, neobiective”.

Maia Sandu a amintit că reforma promovată de Guvernul anterior, adică pe cel pe care-l conducea, presupunea, de asemenea, reforma Curții Supreme de Justiție. În actualul proiect de lege s-a renunțat la acest element, menținându-se doar reducerea numărului judecătorilor, fără să se excludă competențele improprii ale CSJ.

„Cetățenii așteaptă o reformă adevărată a justiției, iar socialiștii fac o reformă marca Plahotniuc, că să poată să-și supună cât mai mulți judecători. Partidul Acțiune și Solidaritate insistă că doar o evaluare externă veritabilă poate curăța sistemul de judecători și procurori corupți și va promova în continuare o asemenea abordare”, a declarat aceasta.

PAS promite să comunice Consiliului Europei și altor parteneri de dezvoltare opinia despre așa-zisa reformă promovată de actualul Guvern.

CITEȘTE ȘI:

La Chișinău sosește astăzi grupul de lucru al Consiliului Europei, pentru a discuta despre reforma justiției

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2014 0.8285%
USD USD 18.5683 0.1332%
RUB RUB 0.2460 2.2869%
RON RON 4.1806 0.7641%
UAH UAH 0.6855 1.2705%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile