Logo Realitatea.md

Maia Sandu și parlamentarii PAS bat alarma: Deputații lui Dodon pregătesc fraudarea alegerilor prin modificarea unor articole în Codul electoral

14 Iulie 2020, 16:55 // Politica

Lidera PAS, Maia Sandu, precum și deputații acestei fracțiuni parlamentare bat alarma și spun că, Igor Dodon pregătește fraudarea alegerilor prezidențiale din toamnă, inclusiv prin modificarea mai multor articole din Codul electoral, care i-ar aduce beneficii doar acestuia în coraport cu alți concurenți.


Foto simbol

Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu, spune că Igor Dodon ar cunoaște despre faptul că ar putea pierde alegerile din toamnă, iar din acest motiv, PSRM modifică Codul electoral, fără a lua în considerare obiecțiile fracțiunelor parlamentare și a societății civile.

„Deputații lui Dodon pregătesc fraudarea alegerilor. Dodon știe că va pierde alegerile prezidențiale, că oamenii nu-l mai vor, de aceea a început să vină cu acțiuni prin care să fure votul oamenilor. PSRM insistă pe unele modificări la Codul electoral care merg pe contrasens cu alegerile libere și corecte. Deși astăzi au fost organizate dezbateri publice, iar fracțiunile parlamentare și societatea civilă au avut numeroase obiecții, pentru ședința de mâine a Comisiei juridice este planificată deja aprobarea raportului final. Asta înseamnă că aceste consultări au fost organizate doar pentru bifă. Sub pretextul ajustării Codului în conformitate cu recomandările Curții Constituționale, socialiștii încearcă să deschidă mai larg ușa pentru fraude electorale”, susține Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, modificările păguboase la Codul electoral prevăd în primul rând scurtarea duratei zilei de votare, pentru ca mai puțini oameni să reușească să voteze. Observatorii nu vor mai putea verifica listele electorale și nu vor putea monitoriza și raporta încălcările făcute până la începerea perioadei electorale și după încheierea acesteia. „Dodon se pregătește să poată scoate afară din cursă pe oricine nu-i convine. Legea propusă nu rezolvă problema transportării organizate și a votului contra plată din regiunea transnistreană. Mai sunt și alte prevederi periculoase. Da, sunt și prevederi bune, dar acestea nu mai contează dacă se pun laolaltă cu cele care permit frauda. E ca și cum ai avea o lege democratică, iar la final ai scrie că se introduce pedeapsa capitală pentru toți cei care nu votează cu Dodon. Dodon trebuie să înțeleagă că oamenii nu-l mai vor și că orice încercare de fraudare a alegerilor se va termina rău pentru el”, mai menționează Sandu în postarea ei.

Cu un mesaj similar a venit și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care susține că nu vor permite socialiștilor și lui Igor Dodon să fraudeze alegerile prezidențiale din toamna acestui an.

Amintim că, la 9 iulie curent, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea Codului electoral, care conține mai multe articole, ce ar duce la prejudicierea desfășurării normale a procesului electoral, precum și ar preferenția unii concurenți electorale în cadrul alegerilor. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia