Logo Realitatea.md

Maia Sandu susține că un pas în soluționarea conflictului transnistrean este retragerea trupelor rusești. Ce spun oficialii de la Moscova

21 Noiembrie 2020, 11:59 // Politica

Maia Sandu a declarat că este sigură că va găsi formatul de soluționare a conflictului trasnsnistrean, iar acesta include retragerea totală a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. „Despre asta am vorbit mereu și vom continua să vorbim în continuare”, a spus Sandu într-un interviu pentru Evropeiskaia Pravda. Declarațiile președintei RM nu au fost trecute cu vederea de către autoritățile de la Kremlin.

captare video

Senatorul Andrei Klimov a declarat ulterior că retragerea „pacificatorilor ruși” de pe teritoriul transnistrean, asupra căreia insistă Maia Sandu, poate aduce la înăsprirea conflictului în regiune.

„Trupele rusești se află în Transnistria nu pentru că noi vrem asta. Dacă vor pleca de acolo, ar putea începe o nouă etapă fierbinte a conflictului care nu va prinde bine nimănui”, a declarat Klimov, potrivit Ria.ru.

Tot el a menționat că partea rusă este mereu gata să rezolve probleme ce țin de domeniul politico-diplomatic. Dar potrivit lui, Chișinăul ar trebui să renunțe la dorința de a conveni cursului politic de la Washington, care la rândul său nu are grijă de oamenii care locuiesc pe teritoriul Transnistrean.

Maia Sandu a mai declarat în cadrul interviului că lucrul pe care statul trebuie să-l facă independent în soluționarea conflictului transnistrean este lupta cu corupția și contrabanda.

„Atâta timp cât politicienii de la Chișinău și de la Tiraspol vor fi interesați să facă bani în baza conflictului, ei se vor opune soluționării politice a acestuia”, a spus Maia Sandu.

Președinta a mai menționat că din păcate soluționarea totală nu ține doar de autoritățile de la Chișinău, Rusia făcând parte din formatul negocierilor.

„Transnistria este o regiune izolată unde forțele constituționale ale Republicii Moldova nici măcar nu pot ajunge. Da, Transnistria este susținută de Rusia, inclusiv în asigurarea cu gaze gratuite, dar și alte modalități”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a mai adăugat că nu recunoaște datoria la gaze pe care o are Transnistria, întrucât nu o consideră drept datoria Republicii Moldova.

Întrebată cum vede statutul Transnistriei după reintegrarea RM, Maia Sandu a declarat că acest statut încă trebuie găsit și a menționat că este împotriva federalizării.

„Sunt împotriva federalizării Republicii Moldova, nu susțin variantele propuse de Dodon și partidul său. Pentur că ei nici măcar nu ofereau propuneri clare, dar vorbeau despre federalizare”, a spus Sandu.

O altă deputată a Dumei de Stat din Rusia, Elena Panina, a comentat că anume federalizarea ar putea asigura echilibru între interese și pace pe termen lung. Potrivit ei, Maia Sandu propune locuitorilor Transnistriei să se întoarcă la situația din 1992, când a început conflictul militar. Aceasta a mai declarat că scenariile propuse de actuala președintă a RM nu vor fi susținute la Tiraspol.

Citeste tot despre: conflictul transnistrean, Maia Sandu
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9577 0.7141%
USD USD 17.2805 0.0747%
RUB RUB 0.2304 1.0970%
RON RON 4.3003 0.6813%
UAH UAH 0.6101 0.4280%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile