Logo Realitatea.md

Maia Sandu susține primarii nemulțumiți de inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale (VIDEO)

30 Noiembrie 2020, 14:32 // Actualitate

„Eu cred că este nedrept și rușinos din partea autorităților publice centrale să limiteze autonomia administrației publice locale, care și așa este limitată”. Cu o asemenea reacție a venit președinta aleasă, Maia Sandu, față de decizia Guvernului de a plafona taxele locale. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe organizată special pentru întrevederea Maiei Sandu cu reprezentanții instituțiilor de presă din țară și de peste hotare.

Embed:

Întrebată de jurnaliști care este poziția președintei aleasă, față de protestul de vineri al primarilor, care s-au arătat nemulțumiți de decizia Guvernului de a plafona taxele locale, propunere ce se regăsește în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, Maia Sandu s-a arătat nemulțumită și s-a solidarizat cu aleșii locali, criticând inițiativa Cabinetului de miniștri.

„Eu nu am văzut o analiză, care să susțină această inițiativă a Guvernului. Au fost doar niște acuzații aduse în raport cu un primar sau altul. Deciziile nu se iau așa. Eu sunt o mare susținătoare a condițiilor bune pentru afaceri. Eu cred că această țară poate să ajungă ca mediul de afaceri să se dezvolte, iar pentru aceasta avem nevoie de condiții. Lucrurile în acest sens trebuie făcute transparent și corect, lucru care nu a respectat acest Guvern luând această decizie”, a spu Maia Sandu.

Referitor la faptul, dacă unii primari ar putea admite unele derapaje, având posibilitatea de a stabili taxele locale pentru agenții economici, președinta aleasă a declarat că anume din acest considerent trebuie făcută o analiză, pentru a se putea vedea ce a stat la baza decizie date. „Dacă au fost admise două ilegalități din 900, sau au fost 20 din 900, atunci trebuie să se discute și să se analizeze acest fapt. Din momentul în care Guvernul nu a reușit să prezinte această analiză, atunci această politică este una greșită”, a conchis Maia Sandu.

Totodată, încă lidera PAS, a declarat că este inadmisibil ca statul să interzică primarilor să protesteze și să se axpună în public față de asemenea inițiative, făcând trimitere la apariția la protestul de vineri a mai multor bărbați îmbrăcați în civil, care filmau și fotografiau aleșii locali, care au manifestat în fața Miniterului de Finanțe și Guvernului. Organizatorii protestului, presupun că aceștia erau angajați SIS, lucru despre care presa a scris încă despre asta cu o zi înainte, iar SIS a dezmințit categoric această informație.

Amintim că, Guvernul condus de Ion Chicu a elaborat o inițiativă care prevede plafonarea taxelor locale. Premierul a precizat că această măsură a fost necesară pentru a oferi „o predictibilitate pentru investitori” și nu le va permite autorităților locale să impună impozite mai mari, decât cele prevăzut de lege. „Investitorul când vine să construiască o fabrică sau ceva pe cele platforme industriale, pe care noi le dezvoltăm în teritoriu, ei vor să știe care vor fi taxele locale anul acesta cu primarul acesta, el vrea să știe care vor fi taxele locale pentru anii următori. De aceea, noi am venit cu această propunere”, a spus Ion Chicu astăzi, după întrevederea tradițională avută, cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi.

Precizăm că, astăzi va fi convocată ședința Guvernului către ora 17:00, la care va fi discutată și aprobată politica bugetar-fiscală, adică cele trei proiecte despre bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale de stat și cel despre fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală. Ședința va putea fi urmărită live pe Realitatealive.md.

Citeste tot despre: Maia Sandu, plafonarea taxelor, primari
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile