Logo Realitatea.md

Maia Sandu vrea ca agenții economici, care „strică” aerul în oraș, să fie sancționați dur

04 Septembrie 2019, 15:56 // Economie

Prim-ministra Maia Sandu a cerut explicații, la ședința Guvernului, de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în legătură cu investigarea situației de la stația de epurare „Apă Canal”, care de mai multe zile provoacă un miros urât în capitală.

Responsabilii de domeniu au declarat că s-a format un grup de lucru, care investighează acest caz și s-a demonstrat că mai mulți agenți economici producători nu respectă legislația de mediu și nu au instalate propriile stații de pre-epurare, astfel stația de epurare de la „Apă Canal” este supra solicitată și nu face față cantităților de ape reziduale care ajung acolo.

Totodată, în acest caz, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a dispus efectuarea controalelor inopinate la instituțiile publice responsabile și la întreprinderile private pentru a verifica în ce măsură aceștia respectă legislația, iar ca urmare, Procuratura a inițiat deja dosare penale pentru câteva companii.

„Se întâmplă de ani de zile, agenții economici știu că există o lege, nu se conformează, nu există instituții ale statului care să-i responsabilizeze, să îi impună. Tot orașul, toți locuitorii trebuie să sufere pentru că sunt anumite instituții care nu își fac treaba și sunt agenți economici total iresponsabili și nu îndeplinesc legea. Dacă acești agenți economici acum câțiva ani erau sancționați foarte dur, atunci își schimbau atitudinea, își cumpărau stații de epurare, deci nu se ajungea la această situație. Sancțiunile trebuie să fie foarte dure”, a subliniat Maia Sandu.

De asemenea, doamna premier a solicitat de la ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, să identifice modalități de inițiere a unei linii de creditare pentru agenții economici producători care nu au suficiente resurse, să ia împrumuturi de la stat pentru a-și procura și instala propriile stații de epurare.

Iuliana Cantaragiu, secretara de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a precizat că legislația permite suspendarea activității agentului economic care a adus prejudicii considerabile mediului, până ce acesta remediază problema.

La același subiect:

Apă-Canal Chișinău a găsit „vinovații”! Mirosul neplăcut din capitală, provocat de trei tone de resturi de pește

Mai în glumă, mai în serios, mirosul neplăcut din Chișinău i-a afectat și pe scriitorii de pe Aleea Clasicilor (FOTO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1655 -0.3240%
USD USD 17.6844 -0.1130%
RUB RUB 0.2783 0.0719%
RON RON 4.0185 -0.4188%
UAH UAH 0.7227 -0.1382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile