Logo Realitatea.md

Majorarea prețurilor, în atenția premierului. Gaburici cere implicarea instituțiilor responsabile pentru a investiga situația

25 Februarie 2015, 12:29 // Economie

Premierul Chiril Gaburici a cerut astăzi în cadrul ședinței Guvernului ca instituțiile responsabile să aplice pârghiile necesare pentru a investiga majorarea prețurilor din ultima perioadă. Mai mult, oficialul a solicitat ca să fie examinată posibilitatea de a restabili prețurile de odinioară.

Foto: realitatea.md
”Vreau să încep ședința cu o informație de pe piața din Republica Moldova. Este vorba despre fluctuațiile de prețuri care se întâmplă acum. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni - o avalanșă de creștere a prețurilor și, îndeosebi, mă refer la produsele electrocasnice, avem creșteri de prețuri foarte mari acolo, și vreau să vă spun că una dintre sarcinile Guvernului este de a controla formarea prețurilor și de a asigura protecția socială a consumatorului”, a declarat Chiril Gaburici. 
 
În context, premierul a menționat că autoritățile trebuie să reacționeze prompt la acest capitol.
 
”În mod special, vreau să mă adresez Ministerului Economiei, pentru că Agenția Protecția Consumatorului este în subordinea Ministerului Economiei, dar și Ministerului Finanțelor cu organele fiscale, care pot să reacționeze sub formă de controale și Consiliul Concurenței, care supraveghează piața, ar trebui să protejeze piața de abuzurile din partea celor care dețin monopol. Mă adresez să intervenim cu mecanisme și pârghii legale, care ar permite un control asupra formării prețurilor, cel puțin pentru noi să fie o claritate, să înțelegem cum se întâmplă, cum se formează prețurile. Vreau să mă adresez Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor și Centrului Național Anticorupție, Consiliului Concurenței să intervină cu aceste mecanisme pentru a clarifica aceste creșteri de prețuri și sper să le putem restabili la normal”, a adăugat prim-ministrul.
 
Realitatea.md amintește că, în urma deprecierii masive a leului moldovenesc, majoritatea agenților economici au ridicat prețurile la produse. Iar la electrocasnice au fost anunțate majorări de 300%.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5320 -0.3551%
USD USD 17.6849 -0.3814%
RUB RUB 0.2748 -0.7584%
RON RON 4.1243 -0.3889%
UAH UAH 0.7173 0.0279%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile