Logo Realitatea.md

Marea Britanie a detectat 77 de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului și nouă de origine braziliană

24 Ianuarie 2021, 17:28 // În lume

Marea Britanie a detectat 77 de cazuri de infectare cu varianta coronavirusului SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud, toate la persoane care au călătorit în această țară sau sunt contacți ai acestora, plus alte 9 cazuri de infectare cu o altă variantă a aceluiași coronavirus, cea din Brazilia, a anunțat duminică ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, potrivit agențiilor Reuters și EFE.

„Aceste persoane se află sub observație strictă și am intensificat anchetele epidemiologice pentru a face tot posibilul să oprim răspândirea virusului”, a mai declarat oficialul britanic. El nu a oferit mai multe detalii despre persoanele infectate cu mutația braziliană a coronavirusului.

Marea Britanie, unde o altă mutație a coronavirusului a devenit dominantă la Londra și într-o parte a Angliei, a suspendat zborurile dinspre Africa de Sud, Brazilia și Portugalia, pentru a preveni intrarea în țară a persoanelor infectate cu aceste mutații. Aceste noi tulpini ale coronavirusului, plus cea descoperită în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut, au în comun capacitatea de transmitere mai ridicată.

Premierul Boris Johnson a declarat vineri că datele existente în prezent arată că ambele vaccinuri aprobate deocamdată în Marea Britanie (AstraZeneca/Oxford și Pfizer/BioNtech) sunt eficace atât împotriva variantelor anterioare ale coronavirusului SARS-CoV-2, cât și a celor recent descoperite. El a mai menționat că ultimele date relevă și o creștere a mortalității asociate mutației britanice a coronavirusului, dar unii experți au apreciat că este nevoie de mai multe cercetări. Totuși, această mutație a crescut indirect mortalitatea ca urmare a suprasolicitării sistemului sanitar în urma creșterii numărului cazurilor de COVID-19.

Marea Britanie a înregistrat sâmbătă 1.348 de noi decese asociate COVID-19, sub recordul de 1.820 înregistrat miercuri, precum și 33.552 de cazuri de infectare.

Guvernul de la Londra încearcă să stăvilească răspândirea virusului printr-o campanie rapidă și masivă de vaccinare, conform ultimelor date până în prezent fiind vaccinați 5.861.351 de britanici cu prima doză de vaccin, dintre care 468.671 au primit și a doua doză.

Pe de altă parte, unul dintre principalii consilieri sanitari ai guvernului britanic, Jonathan Van-Tam, a avertizat că este posibil ca și persoanele vaccinate să transmită în continuare virusul, chiar dacă ele nu mai fac boala, așadar măsurile de izolare rămân necesare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile