Logo Realitatea.md

Marele ghid al anvelopelor de vară: cele mai bune anvelope în funcţie de dimensiuni

09 Aprilie 2019, 14:06 // Auto

Organizația independentă germană ADAC testează anual într-unul dintre cele mai relevante comparative de pe piață cele mai populare dimensiuni de anvelope, introducând sub lupă cele mai cunoscute modele de anvelope disponibile în Europa. 

Testele realizate de ADAC anual sunt fie pentru dimensiuni încă netestate până acum, fie actualizări ale unor teste vechi, care sunt astfel aduse la zi prin analiza unor anvelope recent prezentate pe piață. În 2019, ADAC a testat anvelope de vară cu dimensiunile 185/65 R15 (populară pe mașini din segmentele inferioare), respectiv 215/65 R16 C (una dintre cele mai comune dimensiuni de anvelope regăsite pe utilitarele compacte și medii - majuscula C vine de la Cargo).

Anvelopele care au obţinut calificativul "bun" (subliniate cu verde) oferă un echilibru al performanţelor. Unele au excelat la reducerea consumului de carburant, altele la manevrabilitatea pe suprafeţe ude, în timp ce altele se descurcă bine la capitolele confort sau uzură, dar nu neapărat la frânarea pe suprafețe uscate sau umede.

În orice caz, nu există vreo anvelopă cu punctaj maxim pe linie şi nici cu punctaj minim pe linie, dar sunt câteva care se apropie, iar clientul trebuie să aleagă ceea ce i se potriveşte lui cel mai bine în funcţie de priorităţile sale în materie de şofat în sezonul cald.

Testele ADAC notează caracteristicile anvelopelor de vară pe Asfalt uscat și Asfalt ud, celelalte note importante venind la categoriile Zgomot și confort, Consum și Uzură.

Pe asfalt uscat, sunt notate comportamentul general (35%), siguranța oferită (35%) și distanța de frânare (30%). Pe asfalt umed, sunt notate distanța de frânare (30%), acvaplanarea longitudinală (20%), acvaplanarea laterală (10%), manevrabilitatea (30%) și comportamentul în viraje (10%). La categoria Zgomot și confort, este notat zgomotul interior (50%) și zgomotul exterior (50%). În fine, aportul la consumul mașinii și uzura sunt notate individual.

Toate anvelopele din testele ADAC sunt achiziționate anonim de pe piața liberă. Mai multe informații detaliate despre testele de anvelope ADAC găsiți aici (germană, PDF, 500 kB)

Cu cât nota unei categorii de punctare e mai mare, cu atât comportamentul anvelopei la acea categorie a fost mai bun. Punctajul final este calculat ținând cont de importanța proporțională a fiecărei categorii pentru o anvelopă de vară. Nota maximă la fiecare categorie este 5.5, iar nota minimă este 0.5.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.4897%
USD USD 17.4143 -0.2926%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.4864%
UAH UAH 0.7026 -0.1137%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile