Logo Realitatea.md

Marian Lupu, Valeriu Streleț și Mihai Ghimpu, la Președinție! Au avut loc primele discuții privind numirea Guvernului

05 Noiembrie 2015, 16:56 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Președintele Nicolae Timofti a avut azi primele discuții separate cu liderii partidelor politice proeuropene privind formarea unei noi majorități parlamentare și învestirea unui nou Guvern proeuropean la Chișinău. Astfel, șeful statului a discutat cu Marian Lupu, Valeriu Streleț și Mihai Ghimpu.

Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către secretarul general al Aparatului Președintelui, Ion Păduraru, care a precizat însă că, deocamdată, nu este vorba despre consultările prevăzute de Constituției, acestea urmând să demareze cel mai probabil săptămâna viitoare.

„Președintele Nicolae Timofti a avut astăzi discuții separate cu președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, președintele interimar al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Valeriu Streleț, și președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. În cadrul discuțiilor, liderii de partide au avut o doleanță de a aștepta câteva zile timp în care partidele vor mai discuta între ele. Consultările ar putea începe săptămâna viitoare”, a spus Ion Păduraru.

„Suntem interesați de a găsi o soluție pentru a învesti Guvernul, în primul rând, și, în al doilea rând, el să fie unul proeuropean. Aceasta este dorința sinceră a președintelui. De asta au fost invitați doar liderii partidelor proeuropene”, a mai spus secretarul general al Președinției.

Ion Păduraru a ținut să precizeze că atunci când vor începe consultările, vor fi invitate toate fracțiunile parlamentare.

Potrivit Constituției, președintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, după consultarea fracţiunilor parlamentare. Legea Supremă nu vede și un termen în care șeful statului urmează să aibă consultări cu fracțiunile parlamentare și să desemneze un candidat însă, conform practicii anterioare, din momentul depunerii demersului privind demisia Guvernului și până la învestirea unui nou Cabinet de miniștri termenul maxim nu trebuie să depășească trei luni de zile.

Premierul demis Valeriu Streleț a depus la Președinție demersul privind demisia Guvernului pe data de 30 octombrie. Astfel, un nou Guvern urmează a fi numit nu mai târziu de 30 ianuarie 2016.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0354 -0.4289%
USD USD 18.5436 0.6268%
RUB RUB 0.2405 2.4276%
RON RON 4.1489 -0.4200%
UAH UAH 0.6769 1.1960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile