Logo Realitatea.md

Marș al comemorării pe biciclete! VIDEO de la grandiosul tur de 135 de kilometri, parcurs de cicliști la Șerpeni

09 Mai 2017, 19:22 // Societate

Ziua Victoriei a fost comemorată și la Șerpeni, acolo sunt s-a dat una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Zeci de sportivi au făcut 135 de kilometri în memoria eroilor. La Cap de Pod Șerpeni mulți dintre ei și-au amintit de bunicii și străbunicii, care și-au jertfit viețile pentru apărarea țării.

Embed:
"Astăzi am organizat două curse de ciclism dedicat zilei biruinței, o cursă în care au participat în jur de 40 de cicliști, ei au parcurs 135 de km pe biciclete. Am ales anume acest loc pentru că este un loc simbolic, este un loc în care am venit să comemorăm. Bicicliștii vor depune flori la mormintele celor căzuți în luptă". 

"Bunelul meu a luptat la război când era tânăr a fost în armata română, acum în 1944 a fost cu armata sovietică până la Berlin și chiar am vrut în memoria lui care a luptat ca acum să fie pace, a văzut sânge, a fost rănit de două ori, adică toată ziua mi-am adus aminte de dânșii, trebuie să nu uităm și la copii noștri să le transmitem informația cât de greu le-a fost, cum ei și-au dat viața ca noi să trăim azi".

"Traseul l-au ales organizatorii în cinstea buneilor, personal mie a buneilor, cuiva străbuneilor, care au luptat pentru eliberarea să zicem dacă nu a lumii atunci a Europei precis de regimul fascist".

Mulți dintre participanții la cursă au experiență în ciclism. Alături de ei au fost însă și amatori. Chiar dacă pe alocuri traseul li s-a părut mai dificil, ei spun că efortul depus pentru a ajunge la memorial este incomparabil cu drumul parcurs de bunicii lor. 

"Am parcurs diferite trasee, dar acesta prima dată am venit încoace, dar eu consider că merită puțin vânt și un drum nu prea bine asfaltat și era complicat mai ales la deal, dar face ceva interesant. Odată pe an trebuie să venim încoace pentru că buneii noștri au luptat pentru asta, nu numai rușii, ucrainenii dar au luptat și moldovenii".

"Traseul a fost dificil, mai ales ultimii 10-15 km, avem și defecțiuni, dar s-a meritat. Există o porțiune de drum, dar ce am suportat noi de la Chișinău până aici, nu se compară cu ce au trăit oamenii care au luptat pe front la război".

Totuși, toți au încheiat cursa şi au depus flori la monumentul eroilor. La cursa cu bicicletele au participat aproximativ 40 de cicliști.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile