Logo Realitatea.md

Mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor masacrului din Noua Zeelandă: "Erau morți și sânge peste tot"

15 Martie 2019, 12:39 // În lume

Înainte de atacul sângeros de azi, în moscheea Al Noor era o liniște atât de mare încât puteai auzi chiar și un ac de pin cum cade, spun oamenii care au supraviețuit în urma tragediei. Martorii au povestit detalii îngrozitoare despre drama pe care au trăit-o.

Foto: abc.net.au

Un bărbat țintuit într-un scaun cu rotile se afla într-o încăpere laterală a moscheii când în cea principală a început masacrul. 

"Nu am văzut cine împușcă, însă am văzut că oamenii fugeau spre încăperea unde mă aflam eu. Aveau sânge pe ei. Atunci am realizat că situația e gravă. Focurile de armă au durat cam 6 minute sau poate mai mult", a spus Farid Ahmed, unul dintre supraviețuitori.

Un alt martor, Carl Pomare, se deplasa cu mașina pe lângă moscheea Al Noor când a început atacul. 

"Am văzut oameni ce alergau pentru a se salva. Apoi am auzit focuri de armă. Unii oameni au fost împușcați din spate chiar în fața mea", a declarat bărbatul pentru ABC.

Pomare a mai spus că el și alți oameni au coborât din mașini pentru a-i ajuta pe răniți, inclusiv un tată și pe fiica acestuia, de doar cinci ani. 

"Nu știu dacă a supraviețuit. Oamenii mureau în fața noastră", a mai spus martorul.

Un alt martor la nenorocire, Ahmad Al-Mahmoud a spus că autorul atacului purta haine pentru militari, ba chiar avea pe cap și o cască. 

Len Peneha, care locuiește de cinci ani în apropiere, a spus că a văzut un bărbat îmbrăcat în negru în timp ce intra în moschee, apoi a auzit zeci de împușcături și oameni care încercau să fugă. Ulterior, a ieșit și atacatorul, a aruncat o armă semi-automată și a fugit. 

"Erau morți peste tot. Trei în hol, lângă ușă și mai mulți înăuntru, în moschee", a spus Peneha.

Un alt supraviețuitor al masacrului, care se afla în primul rând, în timp ce se ruga, a declarat că a auzit cum atacatorul și-a reîncărcat arma de cel puțin trei ori și a împușcat în stânga și în dreapta. Bărbatul a spus că pentru a scăpa cu viață, s-a târât la podea și a sărit peste un geam spart. 

"Era sânge peste tot", a menționat un alt martor.

Oamenii care au reușit să fugă s-au ascuns în spatele unor mașini din parcarea moscheii. Unii au fugit în picioarele goale. 

"Am văzut oameni care fugeau și strigau", a spus o tânără de 14 ani, supraviețuitoare a sângerosului atac. 

CITEȘTE ȘI:

UPDATE: Atacuri armate în două moschei din Noua Zeelandă! Numărul morților a ajuns la 49

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile