Logo Realitatea.md

Maternitatea de la Telenești a fost închisă, după ce o femeie însărcinată a fost testată pozitiv cu Covid-19

09 Aprilie 2020, 08:27 // Societate

Secția de maternitate din cadrul spitalului raional din Telenești a fost închisă după ce o femeie gravidă a fost testată pozitiv la Covid-19, în aceeași zi în care a născut. Aceasta s-a adresat la spital în dimineața zilei de 5 aprilie, iar pe parcursul zilei a prezentat simptomele specifice infecției cu acest virus.

I s-au prelevat probele necesare, iar spre seara au venit rezultatele de la laboratorul din Chișinău, care au confirmat contractarea virusului. Angajații medicali, care au intrat în contact cu femeia, sunt izolați și se află sub monitorizare.

Directorul Spitalui raional, Alexei Bivol, a declarat pentru Unimedia.info că femeia a ajuns la maternitate la ora 04:00 dimineața, iar la scurt timp a născut, de aceea nu au reușit să îi facă investigațiile necesare.

„O gravidă dintr-un sat din raionul Telenești s-a adresat pentru asistență medicală în maternitatea spitalului raional Telenești pe 5 aprilie dimineața, la 4, iar în 20 de minute a născut. Aceasta a venit în perioada de naștere, i s-a acordat asistența după ce a născut. Evaluatorii medicali au analizat starea femeii și au văzut semne ale infecției cu Covid-19. Imediat s-au colectat probele care au fost transportate la laboratorul din Chișinău, la ANSP, iar până seara a venit și rezultatul pozitiv, tot în ziua aceea a fost transportată la instituția specializată din Chșinău, Spitalul Municipal pentru Copii nr. 2”, a declarat acesta.

Doi angajați medicali, care au contactat direct cu gravida, sunt monitorizați, iar în a 6-a zi de la izolare li se vor preleva probe pentru a confirma sau infirma prezența virusului în organism.

„Două persoane fost izolate la domiciliu, imediat, nu cu familia și copiii, noi am arendat o locuință. Ambele sunt monitorizate zilnic, dimineața și seara”, a adăugat Alexei Bivol.

Cât ține de secția din cadrul spitalului, directorul a dat asigurări pentru sursa citată că au fost luate toate măsurile antiepidemice, lenjeria a fost dezinfectată, pereții dezinfectați, prelucrări cu cuarț, iar la moment secția nu primește pacienți, fiind închisă pentru o perioadă nedeterminată. Totodată, femeile gravide care vor avea nevoie de serviciul medicilor vor fi direcționate la spitalul din Orhei.

În prezent, 1.174 de persoane sunt diagnosticate cu Covid-19, 17.787 aflându-se sub supraveghere medicală. Dintre acestea, 694 sunt femei, iar 12 sunt femei însărcinate. Totodată, 43 de persoane s-au recuperat, însă 28 de persoane au decedat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile