Logo Realitatea.md

Chișinăul lansează un apel pentru ridicarea barierelor de circulație în Zona de Securitate! Sunt necesare soluții extraordinare, pentru ca medicii să ajungă acolo

31 Martie 2020, 15:45 // Actualitate

Situația curentă în Zona de Securitate în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19 și măsurile aplicate în starea de urgență a fost discutată azi de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic cu reprezentanții mai multor ONG-uri preocupate de problema transnistreană. Viceprim-ministrul a explicat mecanismul de colectare a probelor biologice și efectuarea testărilor contra COVID-19 în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Chișinău.

În cadrul discuției au participat organizații precum Promo-Lex, La strada, Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), CREDO, precum și înaltul consilier UE, Kalman Mizsei.

Vicepremierul Cristina Lesnic a prezentat măsurile aplicate de Chișinău în privința agenților economici din regiunea transnistreană, după sistarea circulației printr-o serie de puncte de trecere a frontierei, pentru asigurarea locuitorilor din regiune cu produse alimentare și medicamente.

Totodată, a fost discutată și dimensiunea drepturilor omului, în special restricționarea accesului medicilor în regiune și identificarea unor posibile soluții. Reprezentanții ONG-urilor au căzut de acord că este necesară o soluție imediată și cooptarea partenerilor de negocieri în acest domeniu.

Participanții au făcut un schimb de opinii privind interacțiunea dintre Chișinău și Tiraspol în condițiile stării de urgență și problema liberei circulații în localități, precum și accesul medicilor la localitățile din Zona de Securitate, dar și situația personalului din școlile cu predare în limba română, situate în stânga Nistrului.

De asemenea, a fost pusă în discuție situația posturilor de control pe platoul Cocieri, instalate de partea transnistreană. Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a invitat Promo-Lex să monitorizeze situația și să asiste la soluționarea problemelor de pe platoul Cocieri și să facă cu regularitate schimb de informații și soluții.

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au fost invitați să-și ofere expertiza și sprijinul pentru identificarea noilor soluții care ar putea fi implementate pentru gestionarea situațiilor de criză în regiune, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu ONG-uri locale din regiunea transnistreană.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a făcut un apel public pentru deblocarea situației în Zona de Securitate. „În circumstanțe extraordinare, este nevoie de soluții extraordinare”, a declarat Cristina Lesnic.

Reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale au formulat mai multe idei care pot fi examinate, printre acestea numărându-se testarea medicilor cu anumită regularitate pentru a preveni infectarea lor și a populației, cazarea medicilor pe malul drept, pentru a asigura prezența lor în localitățile din Zona de Securitate, aplicarea altor recomandări ale OMS, etc.

Este de menționat că, până acum, în stânga Nistrului au fost confirmate 18 cazuri de infectare cu Coronavirusul de tip nou, COVID-19.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile