Logo Realitatea.md

Medicii CNSP: Cei șapte elevi și doi profesori de la o școală din raionul Cahul nu s-au intoxicat cu miros de plastilină. DETALII

24 Martie 2017, 10:27 // Societate

Cei șapte elevi şi doi profesori de la gimnaziul din satul Burlăceni, raionul Cahul, nu s-au intoxicat cu miros de plastilină, așa cum s-a constatat anterior. Analizele de laborator au arătat că plastilina conține unele componente care nu provoacă intoxicații.


Foto: accesart.org.uk

Solicitată de către Realitatea.md, şefa laboratorului toxicologie la Centrul Naţional de Sănătate Publică, Elena Jardan, a confirmat că au fost realizate mai multe investigații pe animale, iar acestea au arătat că plastilina este "slab toxică", și anume clasa a IV-a de pericol.

"Am făcut cercetări la plastilină și acestea au arătat că este "puțin toxică". La noi s-au prezentat la laborator mostre de plastilină și am dorit să vedem dacă vor avea aceleași simptome pe care le-au avut copiii. S-au realizat trei teste: am introdus plastilina intra-gastric, am expus animalele de laborator la inhalare și am aplicat plastilina pe piele. În primele două cazuri s-a înregistrat schimbarea blănii și sufocare. Aceste animale și-au revenit după o oră" a declarat Elena Jardan.

De asemenea, şefa laboratorului toxicologie la Centrul Naţional de Sănătate Publică a menționat că în urma mai multor cercetări referitor la componența plastilinei, s-a demonstrat că plastilina conține cereale, făină de grâu, sare, acid citric și coloranți naturali, iar aceste ingrediente nu provoacă intoxicații nici la adulți, nici la copii.

Realitatea.md amintește că, pe 3 martie, șapte elevi şi doi profesori ai gimnaziului din satul Burlăceni s-au intoxicat în timpul pauzei dintre ore. Un copil şi un adult au fost internați în secția Reanimare a Spitalului Raional Cahul, cu intoxicație acută. Ceilalți au primit îngrijiri medicale şi au fost monitorizați de către medicul de familie.


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile