Logo Realitatea.md

Medicii din toată țara, instruiți de specialiştii români să facă artroplastii. Pe lista de așteptare se află 12.000 de pacienți

04 Aprilie 2017, 10:01 // Societate

Medicii traumatologi din raioane ar putea fi instruiți de specialiști români să facă artroplastie. Procedura prevede aplicarea endoprotezelor la şold şi genunchi. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi bilaterale dintre ministra Sănătății, Ruxanda Glavan şi ministrul Sănătății din România, Florian Bodog.


Foto: ms.gov.md

În prezent, artroplastiile sunt efectuate în două instituții medicale din Capitală. Ca urmare, pentru a beneficia de această procedură gratuit, pacienții asigurați medical sunt nevoiți să aștepte mai mulți ani, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Ruxanda Glavan îşi propune să descentralizeze acest serviciu şi să ofere posibilitatea medicilor traumatologi din spitalele raionale să aplice proteze la şold şi genunchi. Din cauza că artroplastiile sunt efectuate de doar două echipe de medici, pe lista de aşteptare se află 12.000 de pacienți.

Medicii traumatologi din spitalele raionale necesită însă să fie instruiți să efectueze corect artroplastii. În acest scop, Ruxanda Glavan, a solicitat suportul omologului român Florian Bodog.

„Planificăm să fie instruiți 25 de medici. Ne propunem ca primii 12 traumatologi să fie implicați în acest proces deja la sfârșitul lunii aprilie. Ne-am dori ca medicii să facă aceste stagii în România. Aveți specialiști buni în acest domeniu şi 121 de centre unde sunt efectuate artroplastii”, a menționat ministra Sănătății din Moldova.

Ministrul Sănătății din România, Florin Bodog, a promis că va încerca să identifice mecanismul potrivit pentru instruirea medicilor din Republica Moldova de către specialiștii români.

„Ar fi posibil de semnat un acord de colaborare între ministere, în acest scop. Am putea să-i instruim pe medici în vreo șapte centre din România. Într-un centru sunt efectuate, săptămânal, aproximativ patru artroplastii. Îi putem trimite acolo în calitate de cursanți, ca să poată să asiste în sala de tratament. Cred că vă putem ajuta”, a precizat ministrul Sănătății din România, Florin Bodog.

În cadrul întrevederii, miniștrii Sănătății din Republica Moldova şi România au mai discutat despre posibilitatea cooperării în domeniile oncologie şi hepatologie.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile