Logo Realitatea.md

Medicul din prima linie care salvează micii pacienți de coronavirus! Tatiana Știrbu: „Fericirea e să vezi copii vindecați de COVID-19 întorcându-se acasă”

15 Septembrie 2020, 17:34 // Life

Fiecare viață salvată e o mică victorie pentru Tatiana Știrbu, medicul infecționist de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii. În această perioadă, deloc ușoară pentru domeniul medical din Republica Moldova, Tatiana este în prima linie de luptă cu virusul. 

foto: msmps.gov.md

Între nopțile nedormite, un echipament medical care-i îngreunează activitatea, medicul recunoaște că cea mai dificilă provocare este să anunțe copiii bolnavi de COVID-19 că părinții lor au pierdut lupta cu viața.

„Ne confruntăm cu o patologie pe care nu o cunoșteam și zilnic trebuie să învățăm aspectele virusului. Au fost momente când noi, medicii, trebuia să fim cei care le spun acestor copii că mama lor, care se afla la tratament în alt spital, nu mai este în viață. Au fost momente când starea copilului a început să se agraveze și simțeam că inima începea să-mi bată atât de tare încât aveam impresia că va sări din piept. Atunci, încercam să gândesc clar și logic și mă uitam la acești copii ca la niște pacienți, nu ca la niște micuți. Da, a fost destul de complicat”, recunoaște Tatiana pentru MSMPS.

Virusul ne influențează nu doar sănătatea fizică dar și emoțională, susține medicul infecționist. Carantina ar putea lăsa sechele pe termen lung, indiferent dacă am ajuns să fim infectați sau nu cu SARS-Cov-2.

„Probabil că în viitor vom avea de-a face cu foarte multă depresie,  stări de tristețe, de neputință și cred că specialiștii care se ocupă de sufletul și mintea noastră, vor avea mult de muncă”, relatează medicul infecționist.

Tatiana recunoaște că programul complicat de lucru este dat uitării atunci când pacienții vindecați de COVID-19 se întorc acasă.

Foto: msmps.gov.md

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile