Logo Realitatea.md

Medicul Vadim Scarlat și-a primit pedeapsa în dosarul "mitei pentru judecători"

25 Martie 2019, 11:26 // Actualitate

Medicul Vadim Scarlat, învinuit în dosarul "mitei pentru judecători", de trafic de influență, și-a primit pedeapsa. Acesta a fost obligat să achite o amendă în valoare de 2300 de unități convenționale, echivalentul a 115 mii de lei sau aproape șase mii de euro. Decizia a fost luată pe 11 martie de magistrații Judecătoriei Buiucani. Deocamdată, nu a fost publicată hotărârea motivată.

Foto: mamaonline.md

Procurorul de caz, Mariana Botezatu, ne-a confirmat că Vadim Scarlat și-a aflat sentința. Solicitat de Realitatea.md, Vadim Scarlat a refuzat să ne ofere detalii și nici nu ne-a spus dacă va contesta decizia primei instanțe.

Amintim că, în luna ianuarie, Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în privința lui Vadim Scarlat. Conform materialelor cauzei, medicul avea calitatea de învinuit într-un dosar aflat în gestiunea Procuraturii municipiului Chişinău, pentru  încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldat cu decesul unui nou-născut.

Astfel, învinuitul, având intenția de a minimaliza răspunderea sa penală şi de a evita efectuarea unei expertize peste hotarele Republicii Moldova, a transmis unui magistrat, prin intermediul unui asistent judiciar și unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău (ambii învinuiți în cauza dată), 2000 de euro pentru ca magistratul să dea o soluţie favorabilă acestuia. 

În final, judecătorul ”remunerat” a admis integral plângerea învinuitului și a respins atât demersurile procurorului, cât şi a părinţilor copilului decedat, fiind obținut rezultatul scontat. 

În cadrul urmăririi penale, medicul și-a recunoscut vina integral, încheind cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, susținând că se căiește sincer pentru fapta săvârșită. 

Asupra bunurilor mobile și imobile ale învinuitului, în valoare totală de 932,282 lei, a fost aplicat sechestru.

Pe parcursul anchetei, învinuitul s-a aflat în arest preventiv, în arest la domiciliu, iar ulterior i-a fost aplicată măsura preventivă de obligare de nepărăsire a țării.

CITEȘTE ȘI:

Vadim Scarlat, trimis pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile