Logo Realitatea.md

Medierea și arbitrajul comercial prind popularitate în Moldova (VIDEO)

28 Martie 2019, 07:55 // Economie

A fost lansată o nouă etapă a proiectului în domeniul medierii și arbitrajului comercial, în prezența unui număr reprezentativ al participanților la mecanismele de soluționare alternativă a litigiilor. Se preconizează activități pentru popularizarea și fortificarea medierii pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului, au fost discutate rezultatele obținute de activitățile derulate la etapele anterioare ale proiectului. În viitorul apropiat vor derula activități ce includ asistență pentru consolidarea capacităților Consiliului de Mediere, Centrului de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie, centrelor regionale de mediere, formare în domeniul arbitrajului, prestarea serviciilor de mediere în instanțe, ateliere de lucru privind îmbinarea medierii private și judiciare. Unul din obiectivele evenimentului a fost favorizarea cooperării și schimbul de bune practici între instituțiile de stat și participanții la mecanismele de soluționare a litigiilor.

De asemenea, au fost puse în discuție avantajele medierii prin prezentarea unui sondaj realizat privind percepția medierii comerciale de către profesioniști și mediul de afaceri, estimări privind economia resurselor financiare și de timp prin utilizarea medierii, fiind menționat cadrul legal și anume legea din 03.07.2015 cu privire la mediere. Potrivit datelor sondajului prezentat, efectuat în baza a 65 companii respondente, majoritatea (66%) dintre ele se confruntă cu până la 5 litigii pe an în activitatea lor, 17% au până la 10 litigii anual, iar 18,5% - până la 25 cazuri pe an. Sondajul prezintă concluzia că pentru jumătate din respondenți valoarea medie/anuală a costurilor alocate pentru soluționarea litigiilor este între 5 000 – 20 000 lei, ce include preponderent cheltuieli de asistență juridică.

Fortificarea capacității medierii și arbitrajului comercial la nivel național a devenit o prioritate în vederea îmbunătățirii accesului la justiție prin termeni și costuri reduse de soluționare a litigiilor, creșterii încrederii în sistemul judecătoresc și stimulării investițiilor directe prin sporirea încrederii investitorilor în eficiența medierii de soluționare a litigiilor comerciale. La conferință, s-a discutat adițional despre modalități de îmbunătățire a cooperării între actorii implicați în domeniul medierii, astfel încât să fie pusă în aplicare o abordare adaptată necesităților specifice soluționării alternative a litigiilor în Republica Moldova.

Amintim că proiectul în domeniul medierii și arbitrajului comercial a demarat în anul 2013 și are ca scop fortificarea sistemului de soluționare alternativă a litigiilor în Republica Moldova la nivel național. La etapele precedente ale proiectului au fost organizate multiple activități de formare a actorilor în domeniu, sensibilizare publică și a mediul de afaceri.

Ministerul Justiției este unul din beneficiarii proiectului în domeniul medierii și arbitrajului comercial implementat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Centrul pentru Soluționarea Efectivă a Litigiilor și Organizația Internațională pentru Dreptul la Dezvoltare, cu sportul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3167 0.6786%
USD USD 17.8504 0.4417%
RUB RUB 0.2734 -1.8665%
RON RON 4.0200 0.3294%
UAH UAH 0.7286 -0.0960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

24 feb, 13:43 //

Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul (FOTO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”