Logo Realitatea.md

Meier-Klodt, în germană, engleză, română și rusă, cu referire la soluționarea conflictului transnistrean: „Bunul se manifestă prin fapte, nu prin vorbe” (VIDEO)

17 Februarie 2016, 11:35 // Actualitate
// Autor:  
Maxim Pulber

Noul reprezentant special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Cord Meier-Klodt, se arată satisfăcut de rezultatele discuțiilor pe care le-a avut aici, la Chișinău, și Tiraspol în cadrul primei sale vizite în statut nou. Acesta a menționat că declarativ, părțile sunt pregătite pentru a prezenta rezultate dar: „Bunul se manifestă prin fapte, nu prin vorbe”, l-a citat Meier-Klodt în germană, engleză, română și rusă pe scriitorul german Hermann Hesse.

Potrivit noului reprezentant special al OSCE, obiectivul acestei prime vizite ale sale la Chișinău și Tiraspol a fost să contureze progresul în reglementarea transnistreană ca una din prioritățile Președinției în exercițiu a OSCE din partea Germaniei, precum și să prezinte părților foia de parcurs și să discute cu părțile cum poate fi ea implementată în realitate „ca să mișcăm procesul”.

Cord Meier-Klodt (în limba română): Colegii voștri au scris la conferința cu speakerul că Meier-Klodt și-a făcut temele pentru acasă când a vorbit în română. „My mantra is: „Succesul vostru este succesul nostru, precum și succesul nostru este succesul vostru!”.

„Trebuie să spun că am rămas satisfăcut de ceea ce am auzit la Chișinău și Tiraspol. Am auzit un devotatment ferm din partea Guvernului Republicii Moldova și din partea administrației de la Tiraspol privind avansarea în acest proces și implicarea în acest proces. Pasul numărul 1 care trebuie întreprins chiar acum este relansarea grupurilor de lucru și relansarea întâlnirilor în formatul „1+1” între negociatorii politici și acestea trebuie să fie cât mai deschise, dar trebuie începute chiar acum. Deoarece anume ei au această posibilitate să lucreze asupra a ceea ce eu numesc „o istorie de succes” cât mai rapid, în ceea ce privește domeniile de interes ale locuitorilor de pe ambele maluri ale râului ca să fie viața lor cât mai bună și ca să fie stabilitate în regiune. Aceste istorii de succes vor pava drumul nostru spre întrebările mai importante care sunt negocierile politice în formatul „5+2”.”, a spus Cord Meier-Klodt.

Acesta a precizat că, deocamdată, nu a fost stabilită și o dată când ar putea fi relansate întrevederile în formatul „1+1”, a negociatorilor politici în reglementarea transnistreană Victor Osipov și Vitali Ignatiev, dar aceasta se poate întâmpla în orice moment. „Nu este niciun termen, dar dacă ar fi să decid eu, s-ar întâlni chiar săptămâna viitoare. Și sper că așa va fi”, a spus Meier-Klodt, precizând că la rândul său și-a făcut temele pentru acasă, mergând anterior cu vizite în capitalele partenerilor la formatul „5+2”: Washington, Moscova, Bruxelles și Kiev.

„Ideea care a apărut în cursul acestor discuții a fost că înainte ca să avem runda în formatul „5+2”, am putea organiza o vizită în formatul „3+2”, aici la Chișinău și Tiraspol, care ar cuprinde mediatorii și observatorii la procesul „5+2”. Acest exemplu demonstrează spiritul constructiv în toate capitalele în care am fost”, a spus reprezentantul special al OSCE, precizând că el nu vrea o întrevedere în formatul „5+2”, daor de dragul acesteia.

Cord Meier-Klodt: „Nu m-am născut ieri, am experiență în privința acestui subiect foarte complicat și nimeni nu poate spune că timp de două luni, vom rezolva acest conflict de 20 de ani. Dar eu sincer cred că avem o șansă acum să creăm o dinamică pozitivă și aceste istorii de succes, limitate chiar, dar în domenii concrete, vor crea această dinamică și vor crea stabilitate în acest domeniu sensibil”.

„În primul rând, prioritatea ar fi să avem știri bune pentru oamenii care locuiesc în această zonă de pe ambele maluri. Ar fi și știri bune pentru țară în întregime, în ceea ce privește incluziune maximă în societate. Ar fi un semnal al stabilității care ar rezona în mai multe regiuni ale Europei și la nivel global”, a conchis Noul reprezentant special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Cord Meier-Klodt.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.0000%
USD USD 17.7719 0.0000%
RUB RUB 0.2786 0.0000%
RON RON 4.0068 0.0000%
UAH UAH 0.7293 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață