Logo Realitatea.md

Membri ai CSM spun cine ar fi venit la sediul instituției și le-a cerut demisia. Au dat nume!

06 Mai 2020, 17:23 // Politica

Dorel Musteață, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), afirmă într-o declarație pentru ZdG.md, că doi consilieri, unul al premierului Ion Chicu și altul angajat în cadrul Președinției Republicii Moldova, i-ar fi cerut lui, dar și altor membri ai instituției demisia din funcții, în cadrul unor vizite pe care aceștia le-au întreprins la sediul CSM. 

Foto: zdg.md

Sursa citată scrie cu referire la declarațiile obținute că ar fi vorba despre Nicolae Eșanu, consilier al prim-ministrului R. Moldova, și Nicolae Posturusu, secretar general al Aparatului preşedintelui R. Moldova.

„S-a prezentat la CSM şi în prezenţa membrilor CSM, Nina Cernat, Petru Moraru şi Anatolie Galben a comunicat că în sistemul judecătoresc este un blocaj şi unica soluţie de depăşire a crizei este demisia noastră din funcţia de membri a Consiliului. Primind refuzul nostru, am fost avertizaţi că în două săptămâni va opera modificări în legislaţie şi va fi încetat mandatul actualilor membri ai CSM-ului din partea judecătorilor. Peste aproximativ o săptămână, la sediul CSM ar fi fost vizitat de către Nicolae Posturusu, secretar general al Aparatului preşedintelui R. Moldova, care, de asemenea, ar fi cerut demisia din funcţia de membri a CSM”, a declarat Dorel Musteață.

Evenimentele ar fi avut loc la sfârșitul anului trecut deși, conform legii, CSM este independent „în relaţiile cu autorităţile publice”. „Da, a fost și a cerut demisia membrilor CSM. Eu confirm. Am participat la acea ședință, așa și a fost”, a comunicat Nina Cernat, un alt membru al CSM.

Nicolae Posturusu neagă însă și spune că „eu cu mai mulți membri ai CSM așa ceva nu am abordat”, precizând că ar fi fost „un schimb de opinii, nu a fost o cerință sau ceva”. Nicolae Eșanu nu a răspuns la apelurile sursei citate pentru a-și prezenta poziția.

În același timp, este de menționat că Ion Guzun, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, consideră că „orice cerere de depunere a mandatelor, dacă a fost făcută din numele instituțiilor de către consilierii prim-ministrului și al președintelui țării, reprezintă un abuz”.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.4423%
USD USD 17.2289 0.1465%
RUB RUB 0.2279 0.6625%
RON RON 4.2084 0.4128%
UAH UAH 0.6057 0.0992%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile